Meme ve akciğer kanserli hastalarda sanat terapisinin bulantı kusma üzerine etkisi
The effect of art therapy on the nausea and vomiting of patients with breast and lung cancer
- Tez No: 496948
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. OZAN SALİM, YRD. DOÇ. DR. FATMA ARIKAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Onkoloji, Oncology
 - Anahtar Kelimeler: Sanat terapisi, bulantı-kusma, kanser, hemşirelik, art therapy, cancer, nausea and vomiting
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışma, meme ve akciğer kanserli hastalarda sanat terapisinin bulantı kusma üzerine olası etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü deneysel tipteki çalışma, Eylül 2016-Haziran 2017 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Gündüz Kemoterapi Ünitesi'nde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan meme ve akciğer kanseri tanısı olan 30 kontrol ve 30 deney grubu hasta oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; hasta tanıtım formu ve MASCC antiemezis ölçeği kullanılmıştır. Deney grubundaki hastalar kemoterapinin 1. ve 2. kürlerinde tedavileri sırasında ve tedaviden sonraki 4 günde en az 30 dakika olmak üzere resim terapisi yapmıştır. Hastalar 4 gün boyunca evde resim yapmaları için telefon ile ulaşılarak desteklenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada resim yapan hastaların resim yapmayanlara göre kemoterapinin birinci küründe sadece akut kusma, ikinci küründe geç bulantı varlığı ve her iki kürde de akut ve geç bulantı şiddetleri anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur. Sonuç: Bu çalışmada meme ve akciğer kanseri tanılı hastalarda sanat terapisinin bulantı ve kusmayı azalttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objektife: This study aimed to analyze the possible effect of art therapy on the nausea and vomiting of patients with breast and lung cancer. Methods: This randomized controlled experimental study was conducted in the Chemotherapy Day Unit of Akdeniz University Hospital between September 2016 and June 2017. The study sample consisted of 60 patients (30 in the experimental group and 30 in the control group) diagnosed with breast and lung cancers, who met the inclusion criteria. The data were collected using a patient information form and the MASCC Antiemesis Tool. The patients in the experimental group underwent art therapy for minimum 30 min at the first and second chemotherapy cycles during the treatment and for four days after the treatment. They were supported through phone calls to make paintings at home for four days after the treatment. Resulse: The patients who made paintings experienced acute vomiting during the first chemotherapy cycle and late nausea during the second chemotherapy cycle, and the severity of acute and late nausea was significantly lower for these patients compared with those who did not make paintings. Conclusion: This study indicated that art therapy reduced nausea and vomiting in patients with breast and lung cancers.