Biyolojik sinyallerin bilgisayar ile kayıtlanmaları ve analizleri
Recording and analyzing biological signals by the computer
  1. Tez No: 49698
  2. Yazar: AYKUT PELİT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İSMAİL GÜNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri alma sistemi, biyolojik sinyal, hafızalı osiloskop, analog- digital çevirici. vıı, Data acquisition system, biological signal, digital storage oscilloscope, analog to digital converter. VIII
  7. Yıl: 1996
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
oz BİYOLOJİK SİNYALLERİN BİLGİSAYAR İLE KAYITLANMALARI VE ANALİZLERİ Bu çalışmada biyolojik sinyallerin digital formda kayıtlanma ve analizinde kullanılabilecek iki veri alma sistemi önerilmektedir. Birincisi Digital storage osiloskoplu (DSO) veri alma sistemi ve ikincisi Analog to Digital Converterli (ADC) veri alma sistemidir. Birinci sistemde analog sinyaller DSO'un kendi ADC'si tarafından digitale çevrilip 1 kvvord'lük bir data olarak saklanmakta ve bu datalar BİSİP Programı ile bilgisayara aktarılmakta, burada görüntülenmekte ve üzerinde çeşitli işlemler yapılabilmektedir. Bu sistemde DSO hem digitale çeviren hem de görüntüleyen alet olarak kullanılmaktadır. İkinci veri alma sisteminde ADC bulunmaktadır. Osiloskop yalnız görüntüleyen bir alet görevini yüklenmiştir. Bilgisayara ASCII formatında kayıtlanmış bilgiler geliştirilen BİSİP Programıyla bilgisayar ekranında çizilmekte ve üzerinde kürsörlerle ölçümler yapılabilmektedir. BİSİP Programıyla bir ekrana çok sayıda eğrinin çizdirilmesi, kürsörlerle zaman ve genlik bilgilerinin okunabilmesi, türev, integral, Fourier Frekans analizi ve Averajlama gibi işlemlerin yapılması mümkündür. BİSİP programıyla verileri DSO'dan veya ADC'den okunabilir, print screen komutuyla kağıda aktarılabilir ve save komutu ile manyetik ortamda“file”olarak saklanabilir. Analog biyolojiksinyallerin digitale çevrilip bilgisayarla analizlenmeleri sonucu, biyolojik sinyallerden biyolojik sistem hakkında daha fazla bilgi elde etmek mümkün olmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECORDING AND ANALYZING BIOLOGICAL SIGNALS BY THE COMPUTER In this study, we suggest data acquisition systems to be used in recording and analyzing biological signals in the digital form. These two systems include digital storage oscilloscope, and analog to digital converter units respectively. In the first system, analog signals are converted to digital form by ADC of the digital storage oscilloscope and then saved as 1 kword data; finally these data are transferred to the computer by BİSİP software, where they can be visualized and a variety of functions be performed on them. In this system; DSO serves as a device which converts to digital, and also leads to visualizing. In the second system which includes ADC, oscilloscope performs only the visualizing function. Data record in the computer by ASCII format, can be drawn on the screen and same measurements be made with the aid of cursor, by the BİSİP software. In the BlSlP software; it's possible to draw miscellaneous curves on the screen, to make time and amplitude analysis by the cursor, and also to make derivation, integration, Fourier Frequency analysis and averaging. By the BİSİP program; the data can be read from DSO or ADC, can be transferred to paper by the print screen command, and can be saved as“file”in the magnetic environment by the save command. By converting analog biological signals to digital and by making their computerized analysis; it will be possible to get more information about biological systems by the aid of the biological signals.