Hastane otomasyon sistemlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of hospital information systems
- Tez No: 49697
- Danışmanlar: PROF.DR. KAZIM ÖZDAMAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Otomasyon, Hastane Otomasyonu, Bilgi Sistemi, Hastane Bilgi Sistemi, Hastane İstatistikleri, Automation, Hospital Automation, Information System, Hospital Information System, Hospital Statistics
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
IV ÖZET Günümüzde bilgisayar teknolojisi tüm sektörlerde olduğu gibi sağlık sektöründe de yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayar teknolojisi ve hastane otomasyonları sağlık alanında bilginin verimli ve etkin bir şekilde elde edilmesini ve kullanılmasını sağlamaktadır. Türkiyede sağlık sektöründe yazılımları, donanımları ve sistemleri farklı hastane otomasyonları vardır. Bunlar çok farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, sağlık sistemini ve hastaneleri incelemek, gelişen bilgisayar ve telekomünikasyon teknolojilerinden bu sektörün nasıl faydalandığını örnekleriyle ortaya koymak ve hastane otomasyon sistemlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu nedenle; sağlık sistemi ve hastaneler, telekomünikasyon, hastane bilgi sistemi ile çağımızın en gelişmiş bilgi iletim aracı olan Internet incelenmiştir. Anadolu Üniversitesi Mediko Sosyal öğrenci Hastanesi, Osmangazi Üniversitesi Uygulama ve Eğitim Hastanesi, Bayındır Tıp Merkezi, hastane bilgi sistemi ve otomasyon özellikleri yönünden karşılaştırılmıştır. Ayrıca Tıpta Internet kullanımıyla ilgili bir örnek verilmiş ve Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Internet sayfası oluşturulmuştur. Hastanenin ihtiyaçlarına uygun bir yazılım, bu yazılımın çalışabileceği donanım ve sistem seçildikten sonra kağıt ve işgücü tasarrufu sağlanabilir, maliyet düşürülebilir, tahsilattaki gecikme ve kayıplar kontrol edilerek, sistemdeki mali kaçaklar önlenebilir, fînansal ve istatistiksel raporlar çıkartılarak, idari ve tıbbi karar verme süreci hızlandınlabilir, tıbbi personelin iş yükü azaltılabilir, tıbbi istek ve sonuçlar hızlandırılabilir. Bu da hastanenin hizmet verdiği hasta sayısını arttırırken, verilen sağlık hizmetininde kalitesini arttırır. Hastane otomasyonu, bilimsel çalışmalarda ve eğitimde kullanılan bilgilere kolay ve hızlı ulaşmanızı sağlar. Internet sayesinde de çeşitli kütüphanelerdeki, hastanelerdeki bilgiye ulaşarak ya da bilgiler kullanıma sunularak sağlık ve eğitim hizmetlerinin kalitesi arttırılır. Sonuç olarak; Hastane otomasyonu pahalı bir yatırımdır. Ancak hastanelerde maliyeti azaltarak, verimliliği ve hizmet kalitesini arttıran en etkili tekniktir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Today's computer technology has come into use in the health sector as well as other sectors. Computer technology and hospital automation lead people to reach and use data effectively and fruitfully. In Turkey, there are hospital automations having different software, hardware and systems in the health sector. These are used for different purposes. The goal of this study is to examine health systems and hospitals, to find out illustratively how this sector employs developing computer and telecommunication technologies and to evaluate hospital automation systems. For this reason, health system and hospitals, telecommunication and hospital information systems and Internet which is the most developed data transmitting means, were studied. The following health centers were compared in terms of their information system and automation systems; Anadolu Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi, Osmangazi Üniversitesi Eğitim ve Uygulama Hastanesi, Bayındır Tıp Merkezi. Furthermore, a sample is given for the use of Internet in medicine, and a web is designed for Osmangazi University, Faculty of Medicine. Having decided which software is needed by hospital, and a hardware and a system on which decided software can run, the following can be achieved; saving in paper use and laboring; reduce in cost; prevent the financial loss in the system by controlling delay and loss in collecting the money, accelerating the process of administrative and medical decision by means of financial and statistical reports; reduction laboring on medical staff; speeding up process of demands and results required by medical personal. These facilities mentioned above, increase both the number of the patients receiving health services and the quality of the offered health service. Hospital automations provide a quick and easy reach to data in scientific studies and education. By the help of Internet, the quality of health and educational services can be increased either by reaching the data in several libraries and hospitals or putting the data into effect. In conclusion, hospital automation is an expensive investment. It is the most effective technique that increases efficiency and quality of service by reducing the cost in hospitals.