Malign glial tümörlerin klinikopatolojik özellikleri ve sağkalım verilerinin incelenmesi
Clinicopathological features of malignant glial tumors and evaluation of survival data
- Tez No: 497012
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ŞENER DEDE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: malign glial tümör, glioblastome multiforme, WHO evrelemesi, sağkalım, malignant glial tumor, glioblastome multiforme, WHO grading system, survival
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Malign glial tümörler diffüz infiltratif özellikte olup primer beyin tümörleri içinde en sık gözlenen ve en ölümcül seyreden gruptur. Malign glial tümörlerin prognozunda en önemli etkenler histolojik tanı, hasta yaşı ve performans skorudur. Bu çalışmada malign glial tümör tanılı hastaların verilerinin geriye dönük olarak incelenerek histopatolojik evre ile tedaviye yanıt arasındaki ilişkinin ve sağkalım verilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: 1 Ocak 2006-1 Ocak 2017 tarihleri arasında Ankara Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Onkoloji Kliniğinde takip edilen 18 yaşın üzerindeki 155 hastanın dosyaları retrospektif taranarak incelenmiştir. Hastaların demografik, klinik, patolojik verileri, hastalara uygulanan tedavi modaliteleri, hastaların sağkalım süreleri geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Hastaların 98'i erkek, 57'si kadın olup; erkek/kadın oranı 1,7 / 1 saptanmıştır. Yaş ortalaması 51,2±12,5 idi. Glioblastoma multiforme tanısı %68,4'lük oranla en sık gözlenen alt tip olarak saptanmıştır. Olguların % 92,9'unda ailede kanser öyküsü mevcut değildir. Yüksek evreli glial tümörlerde daha düşük evreli olanlara göre nekroz belirgin olarak fazla saptanmıştır (p=0,001). Ortanca Ki-67 değeri yüksek evreli glial tümörlerde diğer gruba göre, anlamlı derecede yüksek bulunmuştur [15 (min 0-maks 90) ve 7 (min 0-maks 80). Olguların %21,9'unda nüks, %16,7'sinde progresyon, tüm olgular değerlendirildiğinde nükse kadar geçen ortanca süre 11.4 ay olarak saptanmıştır. Yüksek evreli tümörler (ortanca 10.3 ay) ile diğer glial tümörler (ortanca 16.2 ay) arasında anlamlı sağkalım farkı saptanmıştır (p=0,012). 65 yaş ve üzeri grupta sağkalımın daha genç yaşa göre belirgin olarak düşük olduğu görülmüştür (ortanca 5,3ay vs ortanca 13,9ay). Sonuç: Bu çalışma malign glial tümörlerin patolojik alt tiplerinin, histopatolojik özelliklerinin, hasta özelliklerinin, tedaviye yanıt oranlarının ve prognozun değerlendirildiği, görece hasta sayısının fazla olduğu bir çalışmadır. Çalışmamızda yüksek ve düşük evreli tümörler arasında rezidü varlığı, nüks durumu, ailede kanser öyküsü, alkol ve sigara kullanımı açısından anlamlı fark bulunmamıştır. Malign glial tümörlerin alt tiplerine göre görülme sıklıkları ve sağkalım süreleri literatür ile uyumlu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Malignant glial tumors are the most common and most lethal group in primary brain tumors. The most important prognostic factors of the malignant glial tumors are histological diagnosis, patient age and performance score. In this study, we retrospectively analyzed the data of patients diagnosed with malignant glial tumor and investigated the relationship between histopathologic stage and treatment response and survival datas. Materials and Methods: The data of 155 patients over the age of 18 who were followed in the Ankara Ataturk Education and Research Hospital Oncology Clinic between 1 January 2006 and 1 January 2017 were retrospectively assessed. Patients' demographic, pathological datas, treatment modalities and patient survival time were included to the study. Findings: 98 of the patients were male and 57 were female. Male / female ratio was of 1.7 / 1. The mean age of the patients was 51.2 ± 12.5. Glioblastoma multiforme was the most common subtype with 68.4% ratio. Ninety two percent of the cases had no familial history of cancer. In high grade glial tumors, necrosis was significantly higher than in those with lower stage (P = 0.001). The median Ki-67 value was found to be significantly higher in the high-grade glial tumors than in the other groups. [15 (min 0-max 90) and 7 (min 0-maks 80)]. Twenty one percent of the cases had recurrence and 16.7% had progression after surgery. The median time to the recurrence was 11.4 months. There was a significant difference in survival between high-grade tumors (median 10.3 months) and other glial tumors (median 16.2 months). (P = 0.012) The survival time was found to be significantly lower in the group of patients above 65 year comparing with younger age group (Median 5,3 months vs. median 13,9 months). Conclusion: This study compares the pathologic subtypes of malignant glial tumors with the histopathologic characteristics, patient characteristics, treatment response and prognosis. There was no significant difference between high and low stage tumors in the presence of residual disease, relapse status, family history of cancer, alcohol and smoking. The incidence and survival rates of malignant glial tumors were found to be consistent with the literature.