Akut viral miyokardit tanısı ile2009 - 2016 tarihleri arasında takip edilen hastalarıntanı, tedavi ve izlem sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of diagnosis, treatment and follow-up results of acute viral myocarditis cases followed between january 2009 - january 2016
- Tez No: 497025
- Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM İLKER ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut miyokardit, viral, çocuk, prognoz, Acute myocarditis, viral, children, prognosis
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Bu çalışmada hastanemiz çocuk kardiyoloji kliniğinde akut viral miyokardit tanısı ile izlenen hastaların retrospektif olarak incelenerek; kliniğe başvuru şikayetleri, başvuru anındaki fizik muayene bulguları, geliş elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO) bulguları, kardiyak belirteçleri, tanı yöntemleri, intravenöz immünoglobülin (IVIG), antikonjestif tedavi ve inotrop tedavilerinden hangisine gereksinim duyulduğu ve tedavi bitiminde EKG, EKO, biyokimyasal parametrelerinin değerlendirilmesi, hastalığın seyri, eğer izole edilebildiyse mikrobiyal etkenin ve yapıldıysa kardiyak biyopsi sonucunun değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma grubu Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde Ocak 2009 - Ocak 2017 tarihleri arasında akut viral miyokardit tanısı alarak hospitalize edilen 0 - 18 yaş arası 44 hastadan oluşmaktadır. Hastalar öykü, fizik muayene, laboratuar sonuçları, görüntüleme yöntemleri, tedaviye yanıtları, izlem süresi açısından değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda hastaların tanı yaşı ortalaması 9,4±6,2 yıl olarak saptandı. Hastaların yaşa göre infantil dönem ve adolesan dönem olmak üzere bimodal dağılım gösterdiği görüldü. Cinsiyete göre hastaların % 63,6'sı (n=28) erkek, % 36,4'ünün (n=16) kız olduğu görüldü. 44 hastanın tamamı IVIG tedavisi almakla birlikte; % 15,9'u sadece IVIG tedavisi, % 38,6'sı IVIG + Antikonjestif tedavi, %45,5'i IVIG+ Antikonjestif tedavi+ İnotrop tedavilerine ihtiyaç duyduğu görüldü. Çalışmada hastaların başvuru semptomları sıklık sırası ile göğüs ağrısı (% 47,7), nefes darlığı (% 38,6) idi. Bu semptomları sıklık sırasına göre çabuk yorulma (% 38,6), bulantı-kusma (%38,6) öksürük (% 20,5) izledi. Fizik muayenede en sık bulgu olarak % 50'sinde taşikardi saptandı. Başvuruda en sık EKG bulgusu; % 54,5 oranında sinüs taşikardisi idi. EKO'da sıklık sırasına göre % 77,3 oranında kapak yetmezliği, % 59,1 oranında LV sistolik disfonksiyon, % 29,5 sol ventrikül dilatasyonu, % 22,7 perikardiyal effüzyon görüldü.3 hastaya kardiyak manyetik rezonans görüntüleme (MRG) yapıldığı, 2 tanesinde anlamlı değişiklik (kalp boşluklarında dilatasyon) saptandığı görüldü. Hastaların 36'sında (% 81) anlamlı EKG bulgusu, 38'inde (% 86) anlamlı EKO bulgusu, 34'ünde (% 77) anlamlı kardiyak enzim yüksekliği ve 2'sinde (% 4) pozitif kardiyak MRG bulgusu saptandı. Sadece 1 hastaya kardiyak biyopsi yapıldığı ve aritmojenik sağ ventrikül displazisi tanısı aldığı görüldü. Viral serolojide hastaların sadece 3 tanesinde viral patojen tespit edildi. Hastaların çıkış EKO' larında % 53,1 oranında kapak yetmezliği, % 24,5 LV sistolik disfonksiyonu, % 18,4 sol ventrikül dilatasyonu, % 4,1 perikardiyal effüzyon saptandı. Hastaların % 97,7'si sağ kalım gösterirken, %2,3'ü eksitus oldu. Hastalar taburcu olurken AY düzelme oranı % 16,3, MY düzelme oranı % 30,2, EF düzelme oranı % 69,8'di. Hastaneye başvuruda kardiyak enzimleri yüksek olan hastaların enzim düzeyi ile kötüleşme (EF'de bozulma) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çocukluk çağında akut miyokardit, başka hastalık tabloları ile karışabilir, tanı alması güç olabilir. Tanı konması akut kalp yetmezliği ve dilate kardiyomiyopati gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Bu nedenle akut miyokardit şüphesi olan her hastanın kardiyakaçıdan değerlendirilmesi önerilir. Tanısal yaklaşımda kardiyak MRG kullanım sıklığının arttırılması yararlı olabilir. Endikasyonların sağlandığı seçilmiş vakalarda kardiyak biyopsi yöntemi ile hastaların kesin miyokardit tanısı alması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
AGLAMİS, Ozge. Evaluation of Diagnosis, Treatment and Follow-up Results of Acute Viral Myocarditis Cases Followed Between January 2009 - January 2016. Health Sciences University Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Healtch Practice and Research Center Pediatric Cardiology Departmant, Thesis, Ankara, 2018 Aim: In this study, we retrospectively reviewed the patients who were treated with acute viral myocarditis at pediatric cardiology clinic. It was aimed to evaluate the physical examination findings at presentation, arrival electrocardiography (ECG), echocardiography (ECHO) findings, cardiac markers, diagnostic methods, IVIG (intravenous immunoglobulin), the need for either anticongestive or inotropic therapy and evaluation of post-treatment ECG, ECHO and biochemical parameters, as well as the course of the disease, the microbial agent if it could be isolated and the results of cardiac biopsy if done. Materials and Methods: The study group consisted of 44 patients aged between 0-18 years who were hospitalized with acute myocarditis between January 2009 and January 2017 in the Health Sciences University Ankara Child Health and Diseases Hematology Oncology Health Practice and Research Center. Patients were evaluated according to history, physical examination, laboratory results, imaging modalities, treatment response and the duration of follow-up. Results: The mean age at diagnosis was 9,4 ± 6,2 years. It was seen that the disease showed bimodal distribution according to age as infantile period and adolescence period. 63,6 % (n = 28) of the patients were male and 36,4 % (n = 16) were female. All 44 patients received IVIG treatment; 15,9 % were treated only with IVIG, 38,6 % were treated with IVIG + Anticongestive (Furosemid / ACEI) therapy, 45,5 % with IVIG + Anticongestive therapy + Inotropic treatment (dopamine / dobutamine / adrenaline / digoxin etc.). In our study, the most frequent referral symptoms were chest pain (47,7 %) and shortness of breath (38,6 %). These symptoms were followed by fatigue (38,6 %), nausea-vomiting (38,6 %) and cough (20,5 %). In physical examination, the most common finding was tachycardia in 50 % of patients. The most common ECG finding was sinus tachycardia in 54,5 %. Amongst all, 77,3 % had valve regurgitation, 59,1 % LV systolic dysfunction, 29,5 % LV dilatation and 22,7 % pericardial effusion. Three patients underwent cardiac MRI (magnetic resonance imaging) and 2 patients showed significant changes (dilation in heart chambers). Significant ECG findings were found in 36 patients (81 %), significant ECHO findings in 38 patients (86 %), significant cardiac enzyme elevation in 34 patients (77 %) and positive cardiac MRI findings in 2 patients (4 %). Only 1 patient had cardiac biopsy and was diagnosed with arrhythmogenic right ventricular dysplasia. Viral serology was not performed in 5 of 44 patients. Viral pathogen was detected by PCR in 3 of the remaining patients. Discharge ECHO revealed 53,1% valve insufficiency, 24,5 % left ventricular systolic dysfunction, 18,4 % left ventricular dilatation and 4,1 % pericardial effusion. 97,7 % of the patients survived. During discharge, aortic insufficiency recovery rate was 16.3 %, mitral insufficiency recovery rate was 30,2 % and ejection fraction recovery rate was 69,8 %. There was no statistically significant relationship between the enzyme levels and deterioration (EF deterioration) in patients with initial high cardiac enzymes. Conclusion: Acute myocarditis in childhood may be confused with other diseases and may be difficult to diagnose. Proper diagnosis can help to prevent acute heart failure and dilated cardiomyopathy development. Therefore, it is recommended that every patient with suspected acute viral myocarditis is to be evaluated cardiologically. Increasing the frequency of cardiac MRI use in the diagnostic approach may be beneficial. Cardiac biopsy may obtain definitive diagnosis of myocarditis in selected patients having endications.