Çocuk acil servisine göğüs ağrısıyla başvuran hastaların akut miyokardit tanısı açısından hematolojik inflamatuar belirteçler ile değerlendirilmesi
Evaluation of hematological inflammatory markers in terms of acute myocarditis diagnosis in children presenting to the pediatric emergency department with chest pain
  1. Tez No: 860708
  2. Yazar: BUSENUR ERGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEHRA ESRA ÖNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: akut miyokardit, çocuk, nötrofil, lenfosit, trombosit, acute myocarditis, pediatric, neutrophil, lymphocyte, platelet
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Mayıs 2018-2023 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune SUAM Çocuk Acil Servisine göğüs ağrısı yakınmasıyla başvuran hastaları retrospektif olarak inceleyerek; hastaların demografik özellikleri, başvuru anındaki fizik muayene bulguları, laboratuvar bulguları, EKG ve EKO bulguları, tedavi yöntemleri, yatış süreleri ve değerlendirilen hemogram parametrelerinden NLR, TLR, MPV, PCT ve PDW değerlerinin akut miyokardit tanısına katkısını değerlendirmektir. Olgular ve Yöntem: Bu çalışmaya 2018 Mayıs – 2023 Mayıs tarihleri arasında Haydarpaşa Numune EAH Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları kliniği acil servisine göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran ve akut miyokardit tanısı alan 0-18 yaş aralığındaki hastalar dahil edildi.Hastalara ait; cinsiyet, yaş, başvuru zamanı, başvuru şikayeti, geçirilmiş enfeksiyon öyküsü, fizik muayene bulguları, hemogram parametrelerinden beyaz küre(WBC), nötrofil, lenfosit, nötrofil lenfosit oranı (NLR), trombosit sayısı, trombosit lenfosit oranı (TLR), ortalama trombosit hacmi (MPV), PCT ve PDW, kardiyak belirteçler, C-reaktif proteini (CRP), kütle CK-MB, viral seroloji sonuçları, elektrokardiyogram bulguları, ekokardiyogram bulguları, tedavide kullanılan ilaçlar ve hastane yatış süresi incelendi. Bulgular: Çalışmamızda 1186 hastadan 578'i (%48,7) kız, 608'i (%51,3) erkekti. Hastalardan 37'si (%3,1) miyokardit tanısı almıştı. Miyokardit tanısı alan hastaların 6'sı (%16,2) kız, 31'i (%83,8) erkekti. Göğüs ağrısı grubunda ortalama yaş 13,1 +- 3,27 yıl, miyokardit grubunda ortalama yaş 13,95 +- 3,6 yıl idi. En fazla acil başvurusunun 150 (%12,6) olguyla Aralık ayında olduğu saptandı. Miyokardit tanısı alan grupta ise 8 (%21.6) olgu ile en sık başvuru ayı Mart olarak saptandı. Göğüs ağrısı grubunda en fazla başvuru İlkbahar ve Sonbahar mevsimlerinde gerçekleşmiştir (%28 ve %26.2).Miyokarditle hasta grubunda en çok başvurunun İlkbahar mevsiminde 18 (%48.6) olgu ile olduğu saptanmıştır. Miyokardit tanısı alan hastaların başvuru öncesinde en çok (%40.5) üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdiği saptanmıştır. Miyokardit tanısı konan hastaların %91.9'u COVID19 aşısı yaptırmamıştır. x Miyokardit tanısı alan hastaların 11'inin (%29,7) viral serolojisine bakıldı. Hastaların başvuru şikayetlerine bakıldığında, miyokardit grubunda ve kontrol grubunda göğüs ağrısına en sık çarpıntı (%16,2) (%3.1) eşlik etmiştir. Hastaların 1142'sinde (%96.2) fizik muayene bulgusuna rastlanmamıştır. Miyokardit tanısı alan hastaların ise 11'unda (%30) taşikardi, orofarenks hiperemisi, döküntü, takipne,ateş gibi muayene bulguları saptanmıştır. Hastaların elektrokardiyogram bulgularına bakıldığında; göğüs ağrısı şikayetiyle başvuran hastaların 1146'sında (%96,6) normal sinüs ritminde olduğu tespit edildi. Miyokardit tanılı hasta grubunda ise hastaların 23'ünde (%62) normal sinüs ritmi, anormal EKG bulgusu olarak en sık ST değişikliği (%16,2) saptanmıştır. Miyokardit tanısı alan hastaların tamamına ekokardiyografi yapılmıştır ve en sık (%40.5) mitral kapak yetmezliği, saptanmıştır. Miyokardit grubunda nötrofil, NLR, TLR değerleri göğüs ağrısı grubuna göre istatistiksel anlamlı yüksek bulunurken, lenfosit ve PCT değerleri anlamlı düşük bulunmuştur, MPV ve PDW değerleri için gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Miyokardit tanısı konulan hastaların yarısından fazlası (%64,9) 4-7 gün arasında hastanede yatırılmıştır, %13,5'i ise sevk edilmiştir. Tedavi uygulanan hastaların büyük çoğunluğu (%62,2) İbuprofen ve antibiyotik kombinasyonu ile tedavi edilmiştir. Sonuç: Miyokardit kliniği nonspesifiktir, tanı için öncelikle hastalıktan şüphelenmek gerekir. Prognozu komplikasyonsuz iyileşmeden kronik hastalık ve ölüme kadar değişkenlik gösterir bu sebeple erken tanı koymak önemlidir. Özellikle adölesan dönemde göğüs ağrısı ve troponin yüksekliği ile başvuran hastalarda NLR ve TLR yüksekliği ile birlikte PCT düşüklüğünün miyokardit tanısının konulmasında destekleyici laboratuvar bulgusu olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this retrospective study is to evaluate the contribution of demographic characteristics, physical examination findings at admission, laboratory findings, ECG and echocardiography findings, treatment methods, length of hospital stay, and evaluated hematologic parameters including NLR, TLR, MPV, PCT, and PDW to the diagnosis of acute myocarditis in patients presenting with chest pain to the Pediatric Emergency Service of Haydarpaşa Numune SUAM between May 2018 and 2023. Materials and Methods: This study included patients aged 0-18 years who presented with chest pain to the Pediatric Health and Diseases Clinic emergency service of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital and were diagnosed with acute myocarditis between May 2018 and May 2023. Data including gender, age, time of admission, presenting complaint, history of recent infections, physical examination findings, hematologic parameters including white blood cell count (WBC), neutrophils, lymphocytes, neutrophil-lymphocyte ratio (NLR), platelet count, platelet lymphocyte ratio (TLR), mean platelet volume (MPV), PCT, and PDW, cardiac markers, C-reactive protein (CRP), CK-MB mass, viral serology results, electrocardiography findings, echocardiography findings, medications used in treatment, and hospital stay duration were analyzed. Results: Of the 1186 patients included in the study, 578 (48.7%) were female and 608 (51.3%) were male. Thirty-seven patients (3.1%) were diagnosed with myocarditis. Of the patients diagnosed with myocarditis, 6 (16.2%) were female and 31 (83.8%) were male. The mean age was 13.1 ± 3.27 years in the chest pain group and 13.95 ± 3.6 years in the myocarditis group. The highest number of emergency room admissions (12.6%) occurred in December. In the myocarditis group, March was the most common month of admission with 8 cases (21.6%). The majority of admissions for chest pain occurred in the spring and fall seasons (28% and 26.2%, respectively), while in the myocarditis group, the highest number of admissions (48.6%) occurred in the xii spring season. Before admission, upper respiratory tract infections were most common (40.5%) among patients diagnosed with myocarditis. The majority (91.9%) of patients diagnosed with myocarditis had not received the COVID-19 vaccine. Viral serology was performed in 11 patients (29.7%) diagnosed with myocarditis. Palpitations (16.2%) were the most common accompanying complaint in both the myocarditis and control groups. Physical examination findings were not observed in 96.2% of patients, while tachycardia, oropharyngeal erythema, rash, tachypnea, and fever were observed in 30% of patients diagnosed with myocarditis. Among patients who underwent electrocardiography, 96.6% of those presenting with chest pain had a normal sinus rhythm, while in the myocarditis group, the most common abnormal ECG finding was ST changes (16.2%). Echocardiography was performed in all patients diagnosed with myocarditis, and mitral valve insufficiency was the most common finding (40.5%). Neutrophil, NLR, and TLR values were significantly higher, while lymphocyte and PCT values were significantly lower in the myocarditis group compared to the chest pain group. There was no significant difference in MPV and PDW values between the groups. More than half of the patients diagnosed with myocarditis (64.9%) were hospitalized for 4-7 days, while 13.5% were referred to another facility. The majority of treated patients (62.2%) were treated with a combination of ibuprofen and antibiotics. Conclusion: The clinical presentation of myocarditis is nonspecific, and suspicion of the disease is necessary for diagnosis. The prognosis varies from uncomplicated recovery to chronic illness and death, highlighting the importance of early diagnosis. Particularly in adolescents presenting with chest pain and elevated troponin levels, high NLR and TLR values along with low PCT levels may serve as supportive laboratory findings for the diagnosis of myocarditis.