Spitzoid morfolojide melanositik lezyonlarda RReB-1, MYB, CCND1 ve 9P21 (CDKN2A) gen değişikliklerinin fısh yöntemi ile belirlenmesi ve prognoz-malignite ile ilişkisi
Determination of the genetic changes of RREB-1, MYD, CCND1 and 9P21 (CDKN2A) in the melanocytic lesions in spitzoid morphology with the fish method and relationship with prognosis-malignancy
- Tez No: 497052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖVGÜ AYDIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Spitz nevüs, Spitzoid Malign Melanom, Atipik Spitz Tümör, FISH, 9p21, CDKN2A, RREB-1, CCND1, MYB, Spitz nevus, Spitzoid Malignant Melanoma, Atypical Spitz Tumor, FISH, 9p21, CDKN2A, RREB-1, CCND1, MYB
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı histopatolojik tanı güçlüğüne yol açan Spitz tümörlerin klasik melanom FISH (RREB-1, CCND1, MYB ve CEP6) ve 9p21 FISH (CDKN2A) ile değerlendirilmesi, elde edilen histopatolojik, klinik ve prognostik veriler ile karşılaştırılarak ilişki bulunup bulunmadığının araştırılmasıdır. Materyal Metod: Çalışmamıza İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Patoloji ABD, Acıbadem Üniversitesi Patoloji ABD ve ETA Patoloji Labarotuvarı'nda tanı almış 39 Atipik Spitz Tümör ve 10 Spitzoid Malign Melanom alınmıştır. Ayrıca negatif kontrol amaçlı 2 adet Spitz nevüs ve pozitif kontrol amaçlı 2 adet nodüler malign melanom dahil edilmiştir. RREB-1, CCND1 gen kazanımları, MYB gen delesyonu, 9p21 kayıpları araştırılmıştır. Bulgular: Klasik melanom FISH probları ile SMM'larda 8 (%80), AST'lerde 22 (%56,4) vakada pozitiflik saptanmış olup, negatif kontrol grubu SN'lerde izlenmemiştir. 2 adet nodüler malign melanom da pozitif değerlendirilmiştir. 9p21 probu ile yapılan çalışmada SMM'larda 6 (%60), AST'lerde 12 (%30,8) vakada pozitiflik saptanmıştır. Negatif kontrol olan SN'lerde pozitiflik görülmezken, nodüler malign melanomların 1'i pozitif, diğeri negatif olarak izlenmiştir . Bu veriler ile Spitz tümörlerin doğru tanı ve risk grubu değerlendirmesinde klasik melanom ve 9p21 FISH problarının birlikte uygulanması gerektiği sonucuna varılmıştır. Histopatolojik veriler, FISH sonuçları ile kıyaslandığında, 9p21 FISH ile derin mitoz varlığı (p:0,029) arasında istatistiksel anlamlı uyum olduğu görülmüştür. Klinik veriler ile karşılaştırıldığında 9p21 FISH pozitifliği ile çap artışı arasında istatistiksel olarak anlamlı uyum (p:0,031) gözlenmiştir. Sonuç: Doğru tanı ve risk grubu değerlendirmesi için öncelikle doğru bir histopatolojik değerlendirme yapılmalı, bu veriler immünhistokimyasal ve moleküler yöntemlerle desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this study is to evaluate these tumors with conventional melanoma FISH, 9p21 FISH probes and to compare the results with histopathological, clinical and prognostic data. Material and Method: 39 AST, 10 SMM cases were in the study from the archieves of I.U. Cerrahpaşa Medical Faculty Pathology Department, Acıbadem University Pathology Department and ETA Pathology-Cytology Laboratory. We also included 2 Spitz nevi and 2 nodular malignant melanomas. RREB-1, CCND1 gene gains, MYB gene deletion, 9p21 loss were investigated by FISH. Results: 8 (80%) of SMMs and 22 (56.4%) of ASTs were positive with conventional melanoma FISH. Conventional melanoma FISH was applied to 2 nodular melanomas and they were positive. In FISH study with 9p21, 6 (60%) of SMMs and 12 (30.8%) of ASTs were positive. One of the nodular melanomas was positive. When probes were evaluated together, FISH anomalies were seen in 9 cases (90%) of SMMs and 23 cases (58.9%) of ASTs. We concluded that conventional melanoma and 9p21 should be applied together in Spitz tumors. A statistically significant difference was found between 9p21 FISH positivity and deep mitosis (p:0,029). When the clinical data were compared with 9p21 FISH results, there was a significant correlation between diameter and 9p21 positivity (p:0,031). Conclusions: For accurate diagnosis and assessment of the risk groups, a correct histopathologic evaluation should first be performed and these data should be supported by immunohistochemical and molecular methods.