Van ve yöresinde sağlıklı ve kısır Morkaraman ırkı koyunlarda kan serumunda cinsiyet hormonlarının (FSH, Östraidol-17 beta, progesteron) RIA ile tesbiti ve kısırlık ile ilişkilerinin araştırılması
Determination of sexual hormones (FSH, Oestradiol-17 beta, Progesterone) by RIA in the plasma of healty and sterile Morkaraman sheep in and around Van their relationship with sterility
- Tez No: 49707
- Danışmanlar: PROF.DR. HAYATİ ÇAMAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: FSH, Östradiol-17 P, Progesteron, RIA, Koyun.
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
rv IV. oz Bu çalışmada, 35 baş gebe, 15 baş kısır olmak üzere toplam 50 baş Morkaraman ırkı koyun kullanıldı. Bu koyunlarda koç katım zamanı ve doğum sonrası dahil 43 günde bir olmak üzere toplam beş defa venöz kan alınarak döl verimi ve gebeliğin devamını sağlayan FSH, Östradiol-17 p ve progesteron hormonlarının miktarları RIA ile ölçüldü. Çalışma süresince FSH gebe koyunlarda 1064 ±10 -1001 ±6 mIU/ml arasında; kısır koyunlarda 986 ± 10-1010 ± 8 mIU/ml arasında değişen miktarlarda bulundu. Östradiol-17 p gebe koyunlarda koç katımı zamanında 49.66 + 83 pg/ml, doğumun hemen öncesinde 82.0 ± 8.0 pg/ml, doğumdan hemen sonra 29.0 ± 2.9 pg/ml, kısır koyunlarda koç katımı zamanında 28.25 ± 4.7 pg/ml, doğumdan hemen sonra 27.0 ±3.1 pg/ml olarak saptandı. Plazma progesteron seviyesi ise gebe koyunlarda doğum öncesi zamana kadar giderek artan bir şekilde maksimum 7.18 ± 6.4 ng/ml seviyesine ulaştığı belirlendi. Kısır koyunlarda 0.42 ± 0.02 - 0.38 ± 0.01 ng/ml arasında bulunda. Bu bulgular değerlendirildiğinde, gebe ve kısır koyunlar arasında plazma progesteron miktarları arasındaki fark istatistiki açıdan önemli bulundu (PO.001).
Özet (Çeviri)
V, V. ABSTRACT In this study thirty-five pregnant and fifteen non-fertile, in total fifty, Morkaraman ewes were used. Venous blood was taken once every 43 days from these ewes during the mating season with rams, and after birth for five times in total, amounts of FSH, Oestradiol-17 P and progesterone hormones provide the continutation of fertility and pregnancy were measured by RIA. FSH levels of pregnant ewes were between 1064 ± 10 - 1001 ± 6 mIU/ml, however, FSH levels of sterile ewes were found between 1010 ± 8 - 986 ± 10 mIU/ml. Oestradiol-17 p levels of pregnant ewes were detected as 49.66 ± 8.3 pg/ml during the mating with rams, 82.0 ± 8 pg/ml just before birth, 29.0 ± 2.9 pg/ml just after birth, 28.25 ± 4.7 pg/ml during the mating season of sterile ewes, 27.0 ± 3.1 pg/ml just after birth. Progesterone levels of the plasma were observed in increased concentrations to the maximum level of 7. 1 3 ± 6.4 ng/ml during the study. Progesterone levels of the sterile ewes were found at changeable concentrations between 0.42 ± 0.01 ng/ml and 0.38 ± 0.01 ng/ml.