Global firmaların Türkiye pazarındaki glokalizasyon çalışmaları: Fast food firmaları üzerine bir araştırma
Glocalization practices of global companies in Turkish market: A research on fast food companies
  1. Tez No: 497285
  2. Yazar: CANSU DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE BİNAY KURULTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Global Marka, Glokalizasyon, Glokal Marka, Reklam, Kültürel Göstergeler, Globalization, Global Brands, Glocalization, Glocal Brands, Advertisement, Cultural Signs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Globalleşme süreci, sosyal, kültürel, ekonomik, siyasi ve teknolojik alanlarda yaşanan değişimleri de beraberinde getirmiştir. İşletmeler uluslararası pazarlara açılmış, global markalar ve global rekabet ortamı ortaya çıkmıştır. Farklı pazarlarda faaliyet gösteren global markalar, bu rekabet ortamında ön sıralarda yer edinebilmek için çeşitli pazarlama stratejileri izlemektedirler. Bu pazarlama stratejilerinden biri olan glokal strateji“Küresel düşün, yerel hareket et”fikrini savunur. Bu çalışmada, global fast food firmalarının Türkiye Pazarında yayınladıkları reklam filmlerinde yer alan kültürel göstergeler analiz edilmiş, firmaların kullanmış olduğu global stratejiler saptanmış, reklam filmlerinde toplumsal cinsiyet rolleri ve aile sunumlarında kalıp yargıların yeniden üretilip üretilmediği incelenmiş ve yeniden üretiminin gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of globalization has brought changes in social, cultural, economic, political and technological fields. Local companies took steps towards the global market and created global brands and global competition. Global brands, on the other hand, to take their places on top in this competition, try various marketing strategies. One of the marketing strategies, the glocal strategy, adapts the idea of“Think global, act local”. In this study, global fast food brands' cultural signs in advertisements published for Turkish Market are analyzed, and the global strategies these brands have adapted are determined. This study also discussed whether or not these companies reproduce stereotypes related to gender roles and family in their presentations. It has been found that the global fast food companies in the Turkish market reproduced stereotypes in advertisements.