Türk hazır giyim sektörünün yabancı moda pazarlarında rekabet avantajı yaratacak unsurlarının belirlenmesi: Rusya pazarında bir pilot araştırma
Determining of compenents of competitve advantages of Turkish garment industry in foreign fashion marktes: Pilot study in Russian market
  1. Tez No: 263673
  2. Yazar: ELSHAN ALİYEV
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. F. MÜGE ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Rekabet Avantajları, Porter, Rusya Moda Pazarı, Hazır Giyim, Competitive Advantages, Porter, Russian Fashion Market, Garment Industry
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışmada, Türk hazır giyim sektörünün Rus pazarında global rekabet potansiyelinin bulunduğu; sektörün içerisinden, global pazarlama perspektifiyle geliştirilecek stratejiler doğrultusunda, global rekabette avantajlı konuma geçebilecek şirketler çıkabileceği hususu, temel tez olarak işlenmektedir.Çalışmada öncelikle, global pazarlama kavramlarının ve rekabet modellerinin tanımına ve hazır giyim kavramlarına yer verilmektedir. Bu bölümün içeriğini, global pazarlamanın getirileri, rekabet analizi yöntemleri, girilecek pazarın seçimi, pazara giriş stratejileri ve pazarda büyüme stratejileri, rekabet avantajı teorileri oluşturmaktadır.Çalışmanın uygulama bölümünde, Porter'ın Elmas Modeli esas alınarak, Türkiye'de hazır giyim sektörünün Rus pazarında global rekabet durumu analiz edilmektedir. Bu analizlerin sonuçları paralelinde, sektöre, pazarda rekabet stratejileri önerilmektedir. Son aşamada, Türk hazır giyim üreticilerinin global gelişimi gözden geçirerek ve vizyonlarının güncelleşmesi ve gerekli iyileştirmeleri yaparak arzu edilen rekabet avantajlarına sahip olunmasına yönelik önerilere de yer verilmektedir.Sonuç bölümünde, uygulama sonucu olarak, Türk hazır giyim sektörünün Rus pazarında rekabet edebilmesi için global pazarlama alanında etkin olarak yer alması tavsiye edilmektedir.Tezin genel sonucu olarak ise, Rus moda pazarındaki perakendeci firmaların Türk üreticilerden ucuza satın almak yerine, kendilerinin müşteri olarak sahiplenilmesinin yanı sıra, katma değerli, yaratıcı, daha hızlı ve ödeme şartları iyileştirilmiş ürünleri tercih edeceklerine dair bulgudur. Ayrıca Türk Devlet'inin kendi toprakları içerisindeki üreticilerden Rus pazarı için ihracatçı olmak yerine katma değerli mal üretmesi ve global pazarlamada dağıtın kanalında etkin yer alması ve kendi ulusunun zenginleşmesinde rol oynayacak global aktörlerin yaratılması isteği de tezin bir diğer sonucudur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the potential and possibility of competitiveness of Turkish Garment Industry, for Russian Fashion Retail Markets help of strategies developed from global marketing perspective is examined.Thesis begins with an introduction to global marketing concepts with special emphasis on benefits of global marketing, methods of competitive analysis, selecting the target market, market entry strategies and market development strategies.In the application part of the study, competitiveness conditions of Turkish Garment Industry is being analyzed for Russian Fashion Retail Markets basis of Diamond Model of Porter. In accordance with the findings of the analysis, strategies for selected the target market are proposed. Finally, there are suggestions for reviewing of the global development phase of the firms and revising their global visions and management philosophy.In conclusion, for the application part, it is deducted that considering to be possessed as customer, Russian buyers would rather to buy high value, creative, fast delivered goods under improved payment conditions than cheap manufacturing from Turkish Garment Manufacturers. Apart from this situation another conclusion is Turkish Goverment is asking from its own manufacturers to be global actor through taking important roles in global marketing channels and manufacturing high value goods for Russian Fashion Retail Market.