Tarama sözlüğü'nde yapım ekleri ve fiilimsiler (a-d)
Derivational affixes and gerundials in the tarama dictionary (a-d)
- Tez No: 497294
- Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Eski Anadolu Türkçesi, Tarama Sözlüğü, Yapım ekleri, Fiilimsiler, Old Anatolian Turkish, Tarama Dictionary, Derivational Affixes, Gerundials
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler ve Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 349
Özet
Tarama Sözlüğü'nde Yapım Ekleri ve Fiilimsiler (A-D) Tarama Sözlüğü'nde Yapım Ekleri ve Fiilimsiler (A-D) adlı yüksek lisans tez çalışmamızda zengin bir ek sistemine sahip olan Türkçenin isimden isim, fiilden isim, isimden fiil, fiilden fiil ve fiilden fiilimsi yapım ekleri fonksiyonlarına göre incelenmiştir. İncelemede 170 yapım eki tespit edilmiştir. Bu durum Türkçenin 13. ve 19. yy. arasında zengin bir ek varlığına sahip olduğunu göstermektedir. Bu çalışmada ekler, fonksiyonlarıyla birlikte verilmeye çalışılmıştır. Tarama Sözlüğü'nde kullanılan eklerin bir kısmı günümüzde fonetik olarak bazı değişikliklere uğramış olsa da eklerin tamamına yakını aynı fonetik yapıyla korunmaktadır. Bu çalışmanın Tarama Sözlüğü Ekler cildine katkı sağlayacağı ve diğer eksikliklerin de kalan ciltlerin incelenmesiyle giderilebileceği açıktır.
Özet (Çeviri)
Derivational Affixes and Gerundials in the Tarama Dictionary (A-D) In our master thesis study titled Derivational Affixes and Gerundials in the Tarama Dictionary (A-D) Turkish which has a rich supplement system, was examined according to functions of noun from noun, verb from noun, noun from verb, verb from verb and gerundium from verb. In the survey, 170 derivation suffixes have been identified. This situation deduce have a rich suffix of Turkish in the between 13th and 19th century. Suffixes in the volume of the Tarama Dictionary are not sufficiently processed. In this study, suffixes were tried to be given together with their functions. Although some of the suffixes used in the Tarama Dictionary have recently undergone some phonetically altered changes, almost all of the suffixes are protected by the same phonetic structure. It is clear that this study will contribute to the Tarama Dictionary Suffixes Volume and other deficiencies can be eliminated by reviewing the remaining volumes.