Anna Komnena ve tarihçiliği
Anna Komnena and her historiography
- Tez No: 497334
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. QIYAS SHUKUROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bizans İmparatorluğu, Bizans Tarihçiliği, Anna Komnena, Alexiad, The Byzantine Empire, The Historiography of Byzantium, Anna Comnena, Alexiad
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bizans İmparatorluk prensesi Anna Komnena, XII. yüzyıl Bizans tarihçileri arasında önemli bir yere sahiptir. İyi eğitim almıştır. BizzatAnna Komnena tarafından yazılan Alexiad, I. Alexios Komnenos'un 1081-1118 yılları arasındaki hareketli saltanat sürecinin öyküsüdür. Anna, Alexios Komnenos ile ilgili bilgilerin dışında, aile üyeleri ve içinde büyüdüğü toplum hakkında da fikir verir. Çalışma tarihsel olayları hem akıcı bir şekilde anlatır hem de okuyucunun gözünde canlandırmasını sağlar. Anna, kendi deneyimlerine yaptığı göndermeler konusunda son derece özneldir; çalışma boyunca bir yazar olarak varlığı hissedilir. Alexiad hem konusu hem yazarı bakımından değerli bir kaynak olup bir ortaçağ kadını tarafından yazılmış ve günümüze ulaşmış önemli bir tarihi materyaldir. Bu tezi oluştururken de özellikle Alexiad üzerinde duruldu. Anna Komnena ve Tarihçiliği isimli tezimiz üç bölüme ayrılmış olup, birinci bölümde Anna ve yaşadığı dönem ele alındı. Bu bölümde Anna'nın ailesi, eğitim- öğretim hayatı ve yaşadığı dönemde meydana gelen taht kavgalarında nasıl bir rol üstlendiği incelendi. İkinci bölümde eseri Alexiad tahlil edildi. Üçüncü bölümde ise Anna'nın tarihçiliği ele alındı. Diğer bir önemli unsurda Anna'nın açıkça sergilediği tarafgirliktir. Bu noktadaki eleştiriye rağmen Alexiad dönemin Bizans İmparatorluğu'nu, Bizans-Türk ilişkilerini, Doğu Akdeniz politikalarını ve Haçlı seferlerini anlamak açısından önemli bir kaynaktır.
Özet (Çeviri)
Byzantine princess Anna Komnena, has got an important place among the Byzantium historians. She has a good education. Alexiad that is written by Byzantium princess Anna Komnena is the history of 1. Alexios Komnenos active reign between 1081-1118 years. Except the information about Alexious Komnenos Anna give an opinion also family members and the society that she growed up. The study explain historical events fluently as well as provide the readers visualization. Moreover, it's extremity subjective for allusions to her experiments; during the study her entity is perceived as a writer. Alexiad is an important source both as it's subject and as it's writer that is written by a woman reached the modern days as a historical material. Particularly it was emphasized on Alexiad while this thesis composing. The thesis which is called Anna Komnena and her historiography, branch three part, Anna and the era is the subject of the first chapter. İt's analyzed Anna's family, education life and her role in the fight for the throne in this chapter. Anna's work Alexiad analyzed in second chapter. Anna's historiography came up in third chapter. Another issue is the prejudice that frankly Anna exhibited. İn spite of the criticism at this point, Alexiad is very important source to understand era of Byzantium Empire, Byzantium-Turkish relations, East Mediterrenean policy and the crusades.