Yatırım kararların alınmasında hedef pazar stratejisinin önemi ve gıda sektöründe bir uygulama
The importance of target market strategy in taking investment decisions and the application in food sector
  1. Tez No: 497372
  2. Yazar: SİNEM HAKYEMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH UÇKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hedef Pazarlama, Yatırım Kararı, Pazarlama Stratejiler, Target Marketing, Investment Decision, Marketing Strategies
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ekonomi biliminde“Yatırım”, milli servette meydana gelen net artış olarak belirlenmektedir. Eğer yatırım stratejileri belirlemezlerse yatırımlarında kar yerine zarar görmeleri daha olası olmaktadır. Yatırım stratejileri; aktif yatırım stratejileri ve pasif yatırım stratejileri olarak ayrılmaktadır. Hedef pazar seçimi, pazarı iyi analiz edebilmeyi ve konaklama işletmesinin pazarlama faaliyetlerinde karşılaşabileceği güçlükleri belirlemeyi mümkün kılmaktadır. Hedeflenen pazarda hangi ürün ve hizmetin işletmeye en yüksek faydayı sağlayacağı iyi analiz edilmelidir. Literatürde dış pazarlarda hedef pazar seçimini etkileyen faktörler konusunda yazarların tam anlamıyla bir fikir birliğinin varlığını söylemek mümkün değildir. Ama genel anlamda uluslararası pazarlarda hedef pazar belirlenirken dikkate alınması gereken ekonomik, sos yo-kültürel, politik ve teknolojik çevre faktörleri konusu hemen hemen her yazar tarafından belirtilmiştir Araştırmanın amacı; yatırım kararlarının alınmasında hedef Pazar stratejisinin önemini belirlemektir. Bu araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket uygulamasından faydalanılacaktır. Anketin tamamı 22 sorudan oluşmaktadır. Elde edilen sonuçlara göre, bağımlı değişken ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişki incelenmiştir.“Strateji Seçimi”ile“Hedef Pazar Seçimi”arasında pozitif yönlü ve yüksek dereceli anlamlı ilişki (r =0,762) bulunmaktadır.“Strateji Seçimi”ile“Pazarlama Faaliyetleri”arasında pozitif yönlü ve yüksek dereceli anlamlı ilişki (r =0,836) bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In economics,“investment”is defined as the net increase in the number of national servants. If they can not determine the investment strategies, it is more likely that their investments will be damaged instead of profit. Investment strategies; active investment strategies and passive investment strategies. . The choice of target market makes it possible to analyze the market well and to determine the difficulties that accommodation management may encounter in marketing activities.It should be well analyzed which product and service will provide the most benefit to operate in the targeted market. In the literature, it is not possible to say the existence of a consensus of the authors in terms of the factors affecting target market selection in foreign markets. But in general terms, the economic, socio-cultural, political and technological environmental factors that need to be taken into consideration when determining the target market in international markets are mentioned by almost every author Purpose of the research; determining the importance of the target market strategy in taking investment decisions.In this study, questionnaire application will be used as data collection method. The questionnaire consists of 22 questions. According to the results obtained, the relationship between dependent variable and independent variable was examined. Positive and high degree of meaningful relationship (r = 0.762) between“Strategy Selection”and“Target Market Selection”. There is a positive and high degree of meaningful relationship (r = 0.836) between“Strategy Selection”and“Marketing Activities”.