2 numaralı Kastamonu şeriyye sicilinin transkripsiyon ve değerlendirilmesi (h. 1084-1087/m. 1673-1677)
Transcription and evaluation of Kastamonu court record number 2 (h. 1084-1087/m. 1673-1677)
- Tez No: 497421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİBEL KAVAKLI KUNDAKÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Kastamonu, Şer'iyye Sicili, Kadı, Kastamonu Tarihi 2017, Kastamonu, Court of Record, Muslim Judge, Kastamonu's History 2017, pages: IX+232
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 454
Özet
Gerek Osmanlı tarihi gerekse yerel tarih araştırmaları açısından şer'iyye sicilleri birinci derecede öneme sahiptir. Kadılar, merkezi idarenin yazışmaları yanında, halkın şikâyet ve dilekleri, mahallî idarelere ait hukukî düzenlemeler olarak kabul edilen ferman ve hükümler, en önemlisi de ait olduğu mahallin sosyal ve iktisadî hayatını yansıtan mahkeme kararlarını kayıt altına almıştır. İşte şer'iyye sicilleri adıyla bilinen bu defterler incelenmeden Osmanlı Devleti'nin siyasî, idarî ve sosyal tarihi tam olarak aydınlatılamayacaktır. Yine şehir tarihleri ve muhtelif bölgelerdeki mahallî hayata ait ilmî araştırmaların birinci derecede kaynağı da şer'iyye sicilleridir. İncelediğimiz 2 Numaralı Kastamonu Şer'iyye Sicili H. 1084-1087/M. 1673-1677 defterinde 423 kayıt bulunmaktadır. Bunların önemli bir kısmını hüccet ve i'lâm belgeleri oluşturmaktadır. Ayrıca ferman, berat, buyruldu, mektup, temessük, vakfiye, defter ve tereke kayıtları da defterde bolca mevcuttur. Bu belgelerden yola çıkarak Kastamonu'nun sosyo-ekonomik, kültürel, hukuki ve idari manada nasıl bir durum arz ettiği tespit edilmeye çalışılmıştır. Tezin transkripsiyon kısmında her varak'a ve varaktaki belgelere birer numara verilmiş olup aynı yöntem araştırmanın daha pratik bir şekilde yapılması için belge özetleri bölümünde de uygulanmıştır. Çalışmamızın ana kaynağını oluşturan 2 Numaralı Kastamonu Şey'iyye Sicili H. 1084-1087/M. 1673-1677 ve Kastamonu'ya ait diğer sicil defterleri Kastamonu Üniversitesi Merkez Kütüphanesi'nde 12 adet DVD'ye kayıtlı olarak dijital halde bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Court records have high importance in terms of both Ottoman history and local history. Along with the correspondences of central administration, Judges recorded the complaints and requests of the public, royal decrees and verdicts belonging to local administration known as judiciary arrangements and above all court decisions reflecting the social and economic life of the place it belongs to. That is the reason why it is impossible to clearly enlighten the social, political and administrative history of The Ottoman State without first analysing these accounts known as court records. Besides, court records are primary source of scientific research pertaining to the local lives in the country and also source of city histories highly popular today. There are 423 records in number two Kastamonu court records 1084-1087 Hijri / 1673-1677 Gregorian. Which we study on“hüccet”,“i'lâm”documents constitute most of these. Furthermore,“edict”,“berât”,“buyruldu”,“letters”,“temessük”,“vakfiye”,“notebook”,“estate”records are also largely available. Based on these documents we have tried to determine social-economic, cultural, legal and administrative situation of Kastamonu. Each paper and documents in papers have been given numbers and the same method has been applied in the documents summary section to make the researce more practical. Number two Kastamonu court records 1084-1087 Hijri / 1673-1677 Gregorian, which is the main source of our study and other registrybooks that belong to Kastamonu are kept in the central library of Kastamonu University in twelve DVD as a microfilm.