Aile hekimliğinde hipertansiyon tedavisinde değişiklik kararı vermede üç yöntemin karşılaştırılması
Comparison of three methods to determine the change in the treatment of hypertension in family medicine
- Tez No: 497468
- Danışmanlar: PROF. DR. SELÇUK MISTIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak, Hipertansiyon, Tanı, Ambulatuar Ölçüm, primary care, hypertension, diagnosis, ambulatory measurement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Giriş: Hipertansiyon toplumda sık görülen kronik bir hastalıktır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü ile ofis ve evde tansiyon ölçümlerini karşılaştırmak ve aile hekimliğinde kullanılabilecek yönteme karar vermektir. Yöntem: Çalışmaya 140/90 mmHg ve üzeri kan basıncı olanlar alındı. Daha önce hipertansiyonu olan kişiler, ofis kan basıncı ölçümü, evde yedi günlük kan basıncı ölçümü ve 24 saatlik ambulatuar kan basıncı ölçümü kullanılarak değerlendirildi. Bu çalışma Erciyes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Kurulu tarafından finanse edilmiştir (ERUBAP, Proje no. TTU-2016-6687). Bulgular ve Sonuç: Çalışma Ocak 2017' de başlamış ve Temmuz 2017' de sona ermiştir. 50 katılımcıdan % 58' i kadın,% 42' si erkektir. Yaş ortalaması 56.74 idi. Evde yapılan sistolik kan basıncı değerleri, ambulatuar ölçümlerle karşılaştırıldığında (sınıf içi korelasyon katsayısı SKK = 0,76) ve diyastolik kan basıncı değerlerinin evde ölçümler, ambulatuar ölçümlerle uyumunun iyi olduğu görülmüştür (SKK= 0,85). Ofis ölçümlerinde sistolik kan basınçları, ambulatuar ölçümlerle karşılaştırıldığında (SKK=0.28) zayıf şekilde uyumluydu. Ofis ölçümlerinde diyastolik kan basıncı değerlerinin ambulatuar ölçümlerle iyi bir uyum içinde olduğu bulunmuştur (SKK=0.49)
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was compare the Office and home blood pressure measurements with 24 hours ambulatory blood pressure mesasurement and decide about method which could be used in family medicine. Methods: Patients who had blood pressure measurements 140/90 mmHg and over were included in the study. Patients who had previously recived hypertension and who were using blood pressure monitors were evaluated using three measurements of offfice measurements, a seven-day home blood pressure measurement, and a 24-hour ambulatory blood pressure measurement. This study was funded by the Scientific Research Council of Erciyes University (ERUBAP, Project no. TTU-2016-6687). Results: The study started in January 2017 and ended July 2017. Of the 50 subjects, %58 was women and %42 was men. The mean age was 56.74. Systolic blood pressure values at home were found to be in good agreement when comparedto ambulatory measurements (in class correlation coefficien CCC=0,76) and diastolic blood pressure values were found to be in good agreement with ambulatory measurements at home measurements (CCC=0,85). Systolic blood pressures at Office measurements were found to be poorly matched when compared with ambulatory measurements (CCC=0.28). Diastolic blood pressure values in the Office measurements were found to be in good agreement with the ambulatory measurements (CCC=0.49) Conclusion: The results of this study demonstreated that mean value of the home measurements were more compliant with the ambulatory blood pressure measurements than the mean value of three office measurements in the hypertension follow-up.