Tam zamanında üretim sisteminin çay işletmelerinde uygulanabilirliği
Applicability of the just in time production system to the tea businesses
  1. Tez No: 497542
  2. Yazar: İLYAS US
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA SAVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tam Zamanında Üretim Sistemi, Üretim Sistemi, Modern Sistem, Çay İşletmeleri, Just in Time Production System, Production system, Modern System, Tea Businesses
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Günümüzde teknolojinin gelişmesi ve rekabetin küresel boyuta ulaşması, işletmeleri modern sistemleri kullanmakla karşı karşıya getirmiştir. Dolayısıyla varlığını sürdürmek isteyen işletmeler modern sistemleri uygulamak zorunda kalmışlardır. Bu modern sistemlerden bir tanesi de Tam Zamanında Üretim Sistemi'dir. Tam Zamanında Üretim Sistemi, gerekli mamullerin gerekli miktarda ve istenilen zamanda belirtilen niteliklere uygun olarak üretilmesini öngören modern bir sistemdir. Çalışmada bu sistemin çay işletmelerine uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışmaya literatür taraması yapılarak başlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde,“Tam Zamanında Üretim Sistemi”hakkında detaylı bilgi verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde,“Çay İşletmeleri ve Üretim Sistemleri”ele alınmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise“Tam Zamanında Üretim Sisteminin Çay İşletmesine Uygulanması”hakkında gerekli araştırmalar yapılmıştır. Gerekli bilgiler elde edildikten sonra uygulama kısmına geçilmiştir. Uygulama, Rize'de kamuya ait bir çay fabrikasında yapılmıştır. Yapılan tüm araştırmalar sonucunda, Tam Zamanında Üretim Sisteminin çay işletmelerine uygulanmasıyla oluşabilecek etkiler çalışmada açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, the development of technology and reaching the global dimension of competition has faced enterprises using modern systems. Therefore, enterprises that want to maintain their existence have to apply modern systems. One of these modern systems is the Just in Time Production System. The Just-in-Time Production System is a modern system that envisages the production of the necessary products in accordance with the qualities required and at the required time. In the study, applicability of this system to tea establishments was investigated. The study was started by searching the literature. In the first part of the workshop, detailed information was given about the“Just in Time Production System”. In the second part of the workshop,“Tea Businesses and Production Systems”are dealt with. In the third part of the study, necessary researches were carried out about“Application of Just in Time Production System to Tea Business”. After obtaining the necessary information, we switched to the application part. The application was made in a public tea factory in Rize. As a result of all the researches done, the effects that can occur when the Just in Time Production System is applied to tea enterprises are explained in the study.