Maternal yüksek glikoz diyetinin yavrularda diyabetogenik etkilerinin incelenmesi
Investigation of diabetic effects of maternal high glucose diet on rats
- Tez No: 497591
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENAY TOPSAKAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Diyabet, Sukroz, Gebelik, İnsulin, Pankreas, Diabetes, Sucrose, Pregnancy, Insulin, Pancreas
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Maternal Yüksek Glikoz Diyetinin Yavrularda Diyabetogenik Etkilerinin İncelenmesi Dr. Halis ÖZKAN Tip2 Diyabet, gestasyonel diyabet ve diyabete bağlı komplikasyonlar tüm dünyada büyük bir hızla artmaktadır. Bu ciddi artışta yaşam tarzı değişiklikleri ve beslenme alışkanlıkları suçlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı gebelik ve emzirme döneminde yüksek miktarda sukroza maruz bırakılmış ratlar ve yavrularındaki etkileri incelemektir. 4 gruba ayrılan anne ratların diyetine gebelik süresince ve yavrular 1 aylık olana kadar Grup 1 e normal içme suyu; Grup 2 ye %10 şeker ilave edilmiş su; Grup 3 e %20 şeker ilave edilmiş su ve Grup 4 e %30 şeker ilave edilmiş su eklendi, grup başına 7 anne ve bunların 2'şer yavrusu olmak üzere toplam 84 rat çalışmaya alındı. Çalışma süresince hayvanların ağırlıkları ve günlük sıvı tüketimleri kaydedildi. Çalışma sonunda ratların kan, idrar ve pankreas dokularındaki değişimler incelendi. Normal su verilen grup ile %10 su verilen grupta su tüketiminin normal olduğu gözlenirken %20 ve %30 şekerli su ilave edilen gruplarda su tüketiminin diğer gruplara göre azaldığı dikkati çekti. Şeker ilave edilen gruplardaki yavruların kontrol grubuna göre daha fazla ağırlık artışı sağladıkları gözlendi. Şeker ilavesi yapılan gruplardaki anne ve yavru ratların serum glikoz değerleri diyabetik sınırlarda çıkmasa da kontrol grubundaki ratların kan değerleriyle karşılaştırıldığında yüksek değerlerde oldukları ve gruplar arasındaki farkın istatistik olarak önemli olduğu saptandı. İnsülin değerlerinde de benzer şekilde şeker ilavesi ile artan düzeyde bir artış saptandı. Annelerde immunohistokimyasal incelemelerde, şeker ilave edilen gruplarda insülin ve insülin reseptörlerinin bazı adacıklarda belirgin şekilde azaldığı dikkati çekti. Glukagon immunoreaksiyonunun incelenmesinde de şeker ilave edilen gruplardaki ratlarda glukagon sentezleyen hücrelerde sayıca azalma dikkati çekti. Benzer bulgulara ve daha şiddetli şekilde yavrularda da rastlandı. Bu çalışmada, sağlıklı gebelerde yüksek miktarda günlük şeker alımının anne ve yavru üzerine olumsuz etkilerde bulunacağı deneysel olarak gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of Diabetic Effects of Maternal High Glucose Diet on Rats Dr. Halis ÖZKAN ABSTRACT Introduction: Type 2 Diabetes, gestational diabetes and diabetic complications are increasing rapidly all over the world. In this serious increas lifestyle changes and eating habits are being blamed. The aim of this study is to examine the effects of high dose sucrose exposed rats and pups during pregnancy and lactation. Materials and Methods: The mother rats were divided into 4 groups; during pregnancy and until the offspring were 1 month old, Group 1 normal drinking water; Group 2, 10% sugar added water; Group 3, 20% sugar added water and Group 4, 30% sugar added water were added. A total of 84 rats (7 mothers and 2 young babies) were included in the study. During the study, animals' weights and daily fluid consumption were recorded. At the end of the study, changes in blood, urine and pancreas tissues of rats were examined. Findings: Water consumption was found to be normal in the normal water group and 10% water group. It was observed that water consumption decreased in the groups with 20% and 30% sugar water compared to the other groups. It was observed that the pups in the groups supplemented with sugar had more weight gain than the control group. Although serum glucose values of mothers and young rats in groups that were added with sugar did not reach the diabetic limits, it was found that thesugar added rats compared to control group had higher blood values and that the difference between the groups was statistically significant. Insulin levels were also similarly increased by an increase in sugar. Immunohistochemical studies on the mothers showed that insulin and insulin receptors significantly decreased in some islets in the groups supplemented with sugar. In the study of glucagon immunoreactivity, the number of glucagon-expressing cells decreased in the rats in groups supplemented with sugar. Similar findings and more severe cases were seen in the offspring. Conclusion: In this study, it has been experimentally demonstrated that high daily intake of sugar in healthy pregnancies will have adverse effects on mother and offspring.