Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran hastalarda maksilla üzerinde yüz yumuşak doku kalınlık ölçümlerinin değerlendirilmesi
The evaluation of facial soft tissue thickness measurements on maxilla in patients applied to the Süleyman Demirel University, Faculty of Dentistry
- Tez No: 497654
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Adli Tıp, Antropoloji, Diş Hekimliği, Forensic Medicine, Anthropology, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: KIBT, Yüzün Yumuşak Doku Kalınlıkları, Yeniden Yüzlendirme, Maksilla, CBCT, Facial Soft Tissue Thickness, Facial Recontruction, Maxillae
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine Başvuran Hastalarda Maksilla Üzerinde Yüz Yumuşak Doku Kalınlık Ölçümlerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesine başvuran erişkin hastalarda, çeşitli nedenlerle çekilmiş KIBT görüntülerini retrospektif olarak değerlendirerek, görüntü kesitlerinde maksillada belirlenen anatomik noktalarda yumuşak doku kalınlık ölçüm verilerini elde etmek ve bu ölçüm verilerinde yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişiklikleri belirleyebilmektir. Arşivimizdeki maksillanın görüntülendiği 616 KIBT incelemesi belirlendi ve araştırmaya dahil edilme ve edilmeme kriterleri dikkate alınarak, uygun olan 189 görüntü seçildi. Ölçümler, Planmeca Romexis® yazılım programında yapıldı. Görüntü kesitlerinde Mid-philtrum (Mp), Alveolare (Ids), Mid-nasomaxillare (Mnm), Zygomaxillare (Zm), Ectomolare (Ecm), Submaxillar curvature (Smc), Lateral nostril (Lno), Nasolabial ridge (Nlr), Supracanine (Sc), Prosthion (Pr) noktaları belirlendi ve kemik yüzeyine dik ölçüm yöntemiyle bu noktalar üzerindeki yumuşak doku kalınlık ölçümleri yapıldı. Yaş ve cinsiyet durumuna göre gruplar arasındaki farklılıklar istatistiksel olarak analiz edildi ve yorumlandı. Çalışmada 77'si (%40,7) erkek ve 112'si (%59,3) kadın bireyin maksillasındaki yüz yumuşak doku kalınlık değerleri ölçüldü. Hastaların tümünde, kadınlar ve erkeklerde yapılan ölçümler karşılaştırıldığında Zygomaxillare noktası dışındaki tüm noktalarda, erkek hastaların ortalama değerleri kadınlardan anlamlı düzeyde daha yüksekti. Seçilen noktalar üzerindeki fasiyal doku kalınlığının tüm hastalarda yaş ile ilişkisi değerlendirildiğinde; Mid-philtrum, Submaxillar curvature ve Supracanine noktalarındaki ölçüm değerlerinde, yaş grupları arasında istatistik olarak anlamlı fark bulundu. Submaxillar curvature noktasında ortalama ölçüm 18-29 yaş grubunda anlamlı ölçüde düşüktü. Yaş artışıyla artan bu ölçüm değeri, 60 yaş üstünde tekrar azalma göstermekteydi. Ülkemizde fasiyal doku kalınlıkları üzerine yapılan çalışma az sayıdadır. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar ülkemiz için oluşturulacak fasiyal doku kalınlığı veri tabanına katkıda bulunabilir. İleri çalışmalarda büyük hasta popülasyonunda çalışılarak, daha detaylı verilere ulaşılmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Evaluation of Facial Soft Tissue Thickness Measurements on Maxilla in Patients applied to the Süleyman Demirel University, Faculty of Dentistry The purpose of this study is to obtain the measurements of soft tissue thickness on the anatomical landmarks of maxilla by evaluating CBCT images retrospectively that were taken for various diagnostic reasons in adult patients who referred to Süleyman Demirel University Faculty of Dentistry and and to determine the changes depending on age and sex. 616 maxillary CBCT images were determined in our archive and the appropriate images were selected according to inclusion and exclusion criterias and 189 images were included in the study. Measurements were performed in the Planmeca Romexis® software program. the Mid-philtrum (Mp), Alveolare (Ids), Mid-nasomaxillare (Mnm), Zygomaxillare (Zm), Ectomolare (Ecm), Submaxillar curvature (Smc), Lateral nostril (Lno), Nasolabial ridge (Nlr), Supracanine (Sc), Prosthion (Pr) points were determined on the image sections and measurements of soft tissue thickness on these landmarks were performed with perpendicular to bone surface measurement method. The differences between the groups according to age and gender status were statistically analyzed and interpreted. The facial soft tissue thickness values of 112 (59,3%) female and 77 (40,7%) male patients were determined on CBCT images. It was determined that facial tissue thickness were statistically higher in males than females for all the landmarks except Zygomaxillare point. Mid-philtrum,Submaxillar curvature and Supracanine points demonstrated statistically significant difference between the different age groups. The measuerement value of submaxillar curvature point was significantly low in the 18-29 age group and the value increased by the inccrease in age but decreased in the patients over the age 60. The facial soft tissue thickness of all the patients for the selected landmarks was affected by age and gender factors in our study. There were limited studies on facial soft tissue thickness meaurement in Turkey. The outcomes of this study will contribute to the facial tissue thickness database. It should be performed future studies on larger populations to obtain detailed outcomes on facial soft tissue thickness.