Seronegatif spondiloartropatili olgularda hastalık aktivite belirteci olarak fekal kalprotektinin değerlendirilmesi
Evaluation of fecal calprotectin as a marker for disease activity in spondyloarthropaties
- Tez No: 497656
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, psöriatik artrit, kalprotektin, Ankylosing spondylitis, psoriatic arthritis, calprotectin
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Seronegatif Spondiloartropatili Olgularda Hastalık Aktivite Belirteci Olarak Fekal Kalprotektinin Değerlendirilmesi Spondiloartritler (SpA); kronik, temel olarak omurgayı etkileyen, periferal ve ekstraartiküler belirtilerin de görülebildiği bir grup hastalıktır. Prognoz ve tedavi seçeneklerini değerlendirmede hastalığın aktivitesi önemli bir parametredir. Hastalık aktivitesinin değerlendirilmesi için ESH ve CRP'nin duyarlılığı ve özgüllüğü düşüktür. Kalprotektin S100 protein ailesinin üyesidir, inflamasyonda aktive olan hücrelerce salınır. Fekal kalprotektin tayini invaziv değildir, kolay ve güvenilir bir testtir. Çalışmalarda, kalprotektinin hastalığın bağırsak tutulumunu ve aktivitesini değerlendirmede kullanılabileceği öne sürülmektedir. Çalışmamızda kalprotektinin hastalık aktivitesini değerlendirmede güvenilirliğini saptamayı amaçladık. Çalışmamız, hastane tabanlı bir çalışma olup SDÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Romatoloji Polikliniği'ne başvuran, Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı veya CASPAR kriterlerine göre PsA tanılı, 18-70 yaş arasında, 43'ü AS, 7'si PsA olmak üzere, toplam 50 hasta ve 18-70 arası 30 sağlıklı gönüllüde gerçekleştirildi. Hastaların yaş, cinsiyet, hastalık süresi, gastrointestinal semptomların varlığı, aldıkları tedaviler ile ESH, CRP, fekal kalprotektin değerleri kaydedildi. AS aktivitesi BASDAI, PsA aktivitesi DAS 28 skoru ile değerlendirildi. Çalışmamızda ESH ve CRP hastalık aktivitesi ile koreleydi. GİS semptomları, hasta grupta anlamlı olarak daha fazlaydı. Sağlıklı ve hasta grubun fekal kalprotektin ölçümlerinde istatistiksel anlamlılık saptanmadı. Hastalık aktivitesinin yaş, GİS semptomları varlığı, ESH ve CRP ile ilişkisi istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Fekal kalprotektin pozitifliği ile ESH, CRP, BASDAI ve DAS28 skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Fekal kalprotektin ve hastalık aktivitesi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. Fekal kalprotektin düzeyinin BASDAI, ESH, CRP gibi hastalık aktivitesini belirlemede kullanılan parametrelerle ilişkisi konusunda çelişkili çalışmalar mevcuttur. Fekal kalprotektinin, hastalık aktivitesinde güvenilir bir belirteç olup olmadığı konusunda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Fecal Calprotectin as a Marker for Disease Activity in Spondyloarthropaties Spondyloarthritis are a group of chronic diseases that affects mainly the vertebrae, which peripheral and extraarticular symptoms can also be seen. The activity of the disease is an important parameter in assessing prognosis and treatment options. The sensitivity and specificity of ESR and CRP are low for evaluation of disease activity. Calprotectin is a member of the S100 protein family, released from inflammatory cells. Fecal calprotectin evaluation is not an invasive test, it is easy and reliable. Studies have suggested that calprotectin may be used to assess bowel involvement and activity of the disease. In our study, we aimed to determine the reliability of calprotectin in assessing disease activity. Our study was a hospital-based study, which was applied to the SDU Medical Faculty Hospital Rheumatology Polyclinic. 50 SpA patients (43 AS and 7 PsA) and 30 volunteers are included between ages 18-70. Patients' age, sex, duration of illness, presence of gastrointestinal symptoms, treatments and ESR, CRP, fecal calprotectin values were recorded. AS activity was assessed by BASDAI, PsA activity by DAS 28 score. In our study, ESR and CRP correlated with disease activity. GIS symptoms were significantly higher in the patient group. There was no statistical significance in fecal calprotectin measurements in healthy and patient group. Age, GIS symptoms, ESR and CRP were statistically significant in relation to disease activity. No statistically significant relation was found between fecal calprotectin positivity and ESR, CRP, BASDAI and DAS28 scores. No statistically significant relationship was found between fecal calprotectin and disease activity. There is controversial studies on the relation of fecal calprotectin and parameters used to determine disease activity such as BASDAI, ESR, CRP. There is a need to further study whether fecal calprotectin is a reliable marker of disease activity.