Ankilozan spondilit tanısı ile izlenen erkek hastalarda cinsel disfonksiyonun değerlendirilmesi
Evaluation of sexual dysfunction in male patients with ankylosing spondylitis diagnosis
- Tez No: 497664
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, Rheumatology
- Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, erkek, erektil disfonksiyon, Ankylosing spondylitis, male, erectile dysfunction
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Ankilozan Spondilit Tanısı ile İzlenen Erkek Hastalarda Cinsel Disfonksiyonun Değerlendirilmesi Ankilozan spondilit aksiyel iskeleti etkileyen kronik inflamatuar bir hastalık olarak, kronik bel ağrısına ve omurganın progresif ankilozuna neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Uluslararası Erektil Fonksiyon İndeksi (IIEF) skorlama sistemine göre hastaya ve hastalığa bağlı değişkenlerin, hastaların cinsel fonksiyonlarına etkisini araştırmaktır. Çalışmaya SDÜ Tıp Fakültesi Romatoloji Polikliniği'ne başvuran, Modifiye New York kriterlerine göre AS tanısı alan 18-65 yaş arası, yandaş hastalığı olmayan 70 erkek hasta alındı. Demografik veriler değerlendirildi. Ağrı vizüel analog skala (VAS) ile değerlendirildi. Çalışmaya alınan hastalarda değerlendirildikleri dönemde rutin laboratuar tetkikleri ve aldıkları tedaviler kaydedildi. Hastalık aktivitesi Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAİ) kullanılarak değerlendirildi. Hastalığa bağlı yaşam kalitesi Ankilozan Spondilit Yaşam Kalitesi Anketi (ASQoL) ile ölçülmüştür. Hastaların depresyon düzeyleri BECK depresyon ölçeği aracılığıyla ortaya konmuştur. AS'li hastalarda IIEF skorları ile klinik, laboratuar ve psikolojik özellikler arasındaki ilişkinin incelendiği korelasyon analizinde, sadece VAS ile IIEF'nin 5 alanından elde edilen skorlar arasında negatif korelasyon saptandı. Bunun dışında IIEF'nin hiçbir ilgi alanı ile AS indeksleri ve laboratuvar parametreleri arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Tedavi gruplarında cinsel işlev bozukluğu açısından anlamlı fark saptanmadı. Hastalık aktivitesi ile IIEF skorları, CRP ve ESH düzeyi arasında anlamlı ilişki bulunmadı. Sigara ve HLA-B27 durumu da cinsel işlev bozukluğu ile ilişkili bulunmadı. Erkek AS hastalarında seksüel disfonksiyon sık karşılaşılan bir sorundur. AS'li hastalarda ED'nin patogenezinin çok faktörlü olduğu düşünülmektedir. Bizim çalışmamızda hastaya ve hastalığa bağlı değişkenlerle, cinsel işlevler arasında bir ilişki bulunamamış olsa da, sağlık çalışanları tarafından bu hastaların takibinde cinsellikle ilgili sorunlar göz ardı edilmemelidir. Uygun yaklaşım belirlenerek hastaların yaşam kalitesinde ve işlevselliğinde artış sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Sexual Dysfunction in Male Patients with Ankylosing Spondylitis Diagnosis Ankylosing spondylitis is a chronic inflammatory disease affecting the axial skeleton, causing chronic back pain and progressive ankylosis of the spinal cord. The aim of this study was to investigate the effect of patient and diseaserelated variables on the sexual function of patients according to the International Erectile Function Index (IIEF) scoring system. Seventy male patients aged between 18 and 65 years who were diagnosed as AS according to Modifiye New York criteria were enrolled in the study to study SDU Faculty of Medicine Rheumatology. Demographic data were evaluated. Pain was assessed by visual analog scale (VAS). Routine laboratory examinations and treatments were recorded during the evaluation period. Disease activity was assessed using the Bath Ankylosing Spondylitis Disease Activity Index (BASDAI). The disease-related quality of life was measured by the Ankylosing Spondylitis Quality of Life Questionnaire (ASQoL). Patients' depression levels were measured by the BECK depression scale. In the analysis of the correlation between IIEF scores and clinical, laboratory and psychological characteristics in patients with AS, only negative correlation was found between the scores obtained from 5 fields of VAS and IIEF. There was no significant relationship between AS indexes and laboratory parameters in any area of interest of the IIEF. There was no significant difference in sexual dysfunction in the treatment groups. There was no significant relationship between disease activity and IIEF scores, CRP and ESR levels. Smoking and HLA-B27 status were also not associated with sexual dysfunction. Sexual dysfunction is a frequent problem in male AS patients. It is thought that the pathogenesis of ED is very important in patients with AS. In our study, there was no relationship between patient and disease-related variables and sexual functions, but the health problems should be ignored by the healthcare practitioner following these patients. By determining the appropriate approach, the quality of life and the functionality of the patients can be increased.