İş kazasına bağlı el yaralanmalarında işe geri dönüş süresini etkileyen faktörler
Factors affecting the time to return to work following work-related traumatic hand injury
- Tez No: 497665
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: El yaralanması, iş yaralanması, travma, işe geri dönüş, Hand injury, work-related, trauma, return to work
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
İş kazasına bağlı el yaralanmalarında işe geri dönüş süresini etkileyen faktörler Amaç: Bu çalışmanın amacı, iş kazası sonucu travmatik el yaralanması geçiren hastalarda işe geri dönüş süresini etkileyen faktörleri araştırmaktır. Metod: Travmatik el yaralanması geçiren 1050 hastanın tıbbi dosyası retrospektif olarak tarandı. İşe dönüş süresi dosyadaki bilgiler ve hastalardan öğrenilen bilgilere göre kaydedildi. Hastalara işe dönüş süresini etkileyebilecek sosyodemografik, işle ilgili, yaralanma ile ilgili, biyomedikal faktörlerle ilgili sorular içeren anket formu dolduruldu. Yaralanma şiddetini değerlendirmek için Modifiye El Yaralanması Ciddiyet Skoru (MEYCS) kullanıldı. Hastaların mevcut fonksiyonel durumlarını değerlendirmek için Michigan Sonuç Değerlendirme Anketi (MSDA) kullanıldı. Hastaların depresyon ve anksiyete semptomları Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Beck Anksiyete Envanteri (BAE) ile değerlendirildi. İşe başlama süresine etkili bağımsız değişkenlerin belirlenmesi çok değişkenli bir lineer model kullanılarak 'stepwise' yöntemi ile yapıldı. Bulgular: Tüm el yaralanmalı hastalar içinde işe bağlı travmatik el yaralanmalarının oranı %14.4 ve işe geri dönüş oranı %91.3 idi. Ortalama işe geri dönüş süresi 128 gün idi. Hastaların %78'inde yaralanmadan beri süregelen, eliyle ilgili bir yakınma mevcuttu. Bu yakınmalar sıklık sırasıyla hastada hareket kısıtlılığı, güçsüzlük, uyuşma, ağrı, nöropatik ağrı ve üşüme hissi idi. Lineer regresyon analizinde tekrar opere olmak (B=108.38, p=0.0001), iş değişikliği (B=50.58, p=0.016) ve MECYS skoru (B=0.64, p=0.0001) işe başlama süresi ile anlamlı derecede ilişkili olarak bulundu. Sonuç: İlk operasyondan sonra tekrar opere olmak, yaralanmadan sonra iş değişikliği yapmak ve başlangıçta yüksek yaralanma şiddetine sahip olmak işe geri dönüş süresinin uzamasına neden olmakta idi. İş yerinde güvenlik önlemlerinin alınması, koruyucu ekipman kullanılması, işçilere iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi yaralanmaların önlenmesi ya da şiddetinin azalması için faydalı olabilir.Başlangıçta şiddetli yaralanması olan hastaların daha sık ve dikkatli takip edilmesi işe geri dönüş süresini kısaltabilir.
Özet (Çeviri)
Factors affecting the time to return to work following work-related traumatic hand injury Background: The aim of this study is to evaluate the factors affecting the time to return to work following work-related traumatic hand injury. Methods: The medical records of 1050 patients with traumatic hand injury were reviewed retrospectively. The time to return to work was recorded according to information learned from the medical records and from the patients. A questionnaire was given to patients including sociodemographic, work- related, injury-related and biomedical factors that may affect the time to return to work. The Modified Hand Injury Severity Score (MHISS) was used to assess the severity of the injury and the Michigan Outcome Assessment Questionnaire (MOAS) was used to assess the current functional status of the patients. Depression and anxiety symptoms were assessed by Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI). A multiple linear regression model was used to identify independent predictors of the time off work by using a 'stepwise' method. Results: The rate of work-related traumatic hand injury among all traumatic hand injury patients was 14.4 and the rate of return to work was 91.3%. The mean duration for return to work was 128 days. In 78% of patients, there was still a handrelated complaint continuing since the injury including limitation of movement, weakness, numbness, pain, neuropathic pain, and chills. In the linear regression analysis, a significant correlation between reoperation (B=108.38, p=0.0001), job change (B=50.58, p=0.016) and MHISS score (B=0.64, p=0.0001) and the time of return to work was found. Conclusions: Having high severity of injury, reoperation and changing the job caused the prolongation of the time to return to work following work-related traumatic hand injury. Taking safety precautions at work, using protective equipment, providing occupational health and safety training may be useful for preventing and/or reducing the severity of the injuries. Careful follow-up of severely injured patients may shorten the time to return to work.