Laparoskopik kolesistektomi sonrası postoperatif ağrı kontrolü için kuadratus lumborum bloğu ile transversus abdominis plan bloğunun karşılaştırması
Comparison of transversus abdominis plan block with the quadratus lumborum block for postoperative pain control after laparoscopic cholesisectomy
  1. Tez No: 497709
  2. Yazar: MERVE KAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANDAN GÜLEÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: KLB, TAP Blok, laparoskopik kolesistektomi, QLB, TAP Block, laparoscopic cholecystectomy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu çalışmada laparoskopik kolesistektomi sonrası postoperatif ağrı kontrolü için Kuadratus Lumborum Bloğu (KLB) ile Transversus Abdominis Plan (TAP) bloğunun karşılaştırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın birincil amacı preoperatif KLB ya da TAP bloğu uygulanan hastalarda postoperatif morfin talep ve tüketimini karşılaştırmaktı. İkincil amaç ise KLB ya da TAP bloğu uygulanan hastalarda vizuel analog skala (VAS) düzeyleri ve morfin tüketimine bağlı olası yan etkileri karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Çalışma prospektif randomize kontrollü çift kör olarak tasarlandı. Elektif laparoskopik kolesistektomi yapılacak olan 60 hasta randomizasyon uygulanarak belirlendi. Preoperatif olarak; 30 hastaya KLB, 30 hastaya ise TAP blok uygulandı. İntraoperatif dönemde ek fentanil dozu, kalp hızı, sistolik ve diastolik kan basıncı, periferik oksijen saturasyonu (SpO2) ; postoperatif 0-1-2-4-6-12-24. saatlerde kümülatif morfin tüketimi, morfin talep sayısı, VAS değerleri, omuz ağrısı, kalp hızı, sistolik ve diastolik kan basıncı, SpO2, sedasyon skoru (Ramsey skalası), kaşıntı, bulantı kusma, solunum depresyonu ve diğer komplikasyonlar kaydedildi. Bulgular: KLB grubunda TAP grubuna göre postoperatif 0-24 saatleri arasındaki bütün zamanlarda kümülatif morfin talebi ve morfin tüketimi anlamlı derecede düşük bulundu. TAP grubunda VAS ortalamalarının postoperatif 0-24 saatleri arasındaki bütün zamanlarda KLB grubuna göre yüksek olduğu, ancak farkın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görüldü. Morfine bağlı yan etkilerden bulantı, kusma, sedasyon, kaşıntı açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Çalışma sonuçlarına göre; her iki grupta da genel olarak etkin analjezi sağlanmış olsa da, KLB grubunda TAP grubuna göre daha etkin analjezi sağlandığı saptanmıştır. KLB uygulanan laparoskopik kolesistektomi vakalarında postoperatif ilk 24 saatte tüm zamanlarda morfin talebi ve morfin tüketiminin TAP blok uygulananlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük olduğu görüldü; bu yönüyle KLB, TAP bloğa tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare Quadratus Lumborum Block (QLB) and Transversus Abdominis Plan (TAP) block for postoperative pain control after laparoscopic cholecystectomy. The primary objective of the study was to compare postoperative morphine demand and consumption in patients receiving preoperative QLB or TAP block. The secondary goal was to compare VAS levels and possible side effects of morphine consumption in patients receiving QLB or TAP block. Material and Method: The study was designed as prospective, randomized, controlled, double blind. Sixty patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy were identified by randomization. Preoperatively; QLB was implemented to the 30 patients, wehereas TAP Block was performed to the 30 patients. Additional fentanyl dose, heart rate, systolic and diastolic blood pressures, SpO2 in the intraoperative period; cumulative morphine consumption, morphine demand, VAS values, shoulder pain, heart rate, systolic and diastolic blood pressures, SpO2, sedation score (Ramsey scale), itching, nausea vomiting, respiratory depression and other complications were recorded in the postoperative 0-1-2-4-6-12-24. hours. Results: According to the TAP group in KLB group, cumulative morphine demand and morphine consumption was significantly lower at all times between 0-24 hours postoperatively. It was observed that the VAS averages in the TAP group were higher than the KLB group at all times between 0-24 hours postoperatively, but the difference was not statistically significant. There was no statistically significant difference between morphine side effects of nausea, vomiting, sedation, and itching. Conclusion: According to the study results; Although effective analgesia was achieved generally in both groups, it was found that more effective analgesia was provided in the QLB group than in the TAP group. In the cases of laparoscopic cholecystectomy who were administered QLB, morphine demand and morphine consumption were lower in the first 24 hours postoperatively compared to those of TAP block. QLB can be preferred to TAP block in this respect.