Trans kadın ve trans erkek bireylerde nesne ilişkileri niteliği, kişilik örgütlenme düzeyi, bağlanma biçimi, başa çıkma yöntemleri ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of quality of object relation, personality organization level, attachment styles, coping strategies and quality of life in trans women and trans men
  1. Tez No: 497708
  2. Yazar: AYŞE NUR OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN EMREM BEŞTEPE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet kimliği disforisi, bağlanma tipi, başa çıkma yöntemleri, yaşam kalitesi, nesne ilişkileri, kişilik örgütlenmesi, Gender dysphoria, attachment styles, coping strategies, quality of life, object relations, personality organization
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş ve Amaç: Trans bireylerin psikiyatrik bölümlere yüksek oranlarda baş vuru yaptıkları bilinmektedir. Psikiyatrik bölümlere olan bu yüksek başvuru oranları içinde psikolojik değerlendirme yapan kişiler trans bireylerle toplumsal cinsiyet sorunları, cinsiyet yeniden şekillendirme işlemleri ile ilgili gereksinimler veya bir ruh sağlığı uzmanı ile etkileşime geçmeyi gerekli kılabilecek diğer tüm sorunlar için bir araya gelebilirler. Bu çalışmada trans kadın ve trans erkek bireylerin kendilerine özgü kişilik örgütlenmesi düzeyleri ve nesne ilişkileri niteliklerine ilişkin klinik bilginin artırılması, trans bireylerin deneyimlediği özel ruhsal durumların daha iyi anlaşılmasına katkı sunulması hedeflenmiştir. Trans bireylerin bağlanma biçimlerinin, başa çıkma yöntemlerinin ve deneyimledikleri yaşam kalitesi sorunlarının ortaya konularak konuya ilişkin kısıtlı literatüre katkı sunulması ve klinikte karşılaşılan güçlüklerin anlaşılırlığının artırılması planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmaya Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim Araştırma Hastanesi polikliniğine başvuran ve DSM-5' e göre 'gençlerde ve erişkinlerde cinsel kimliğinden hoşnut olmama' tanı kriterlerini karşılayan 30 trans kadın ve 30 trans erkek alınmıştır. Çalışmaya dahil olan katılımcılara hastanemiz tarafından oluşturulan sosyodemografik veri formu, Erişkin Bağlanma Biçimi Ölçeği (EBBÖ), Anne Babaya Bağlanma Ölçeği (ABBÖ), Başa Çıkma Stratejileri Kısa Formu (BÇS- Brief COPE) ,Türkçe Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Formu (TYKÖ-KF), SCID-1 ve Erenköy Kişilik Örgütlenmesi Tanısal Formu (ErKÖTF) ve Erenköy Nesne İlişkileri Niteliğini Değerlendirme Ölçeği (ErNİNÖ) uygulandı. Bulgular: Trans kadınların trans erkeklere göre daha yüksek oranlarda cinsel kimliği sebebi ile aileden/evden ayrılmak zorunda kaldıkları, kendilerini daha çok hayati tehlike altında hissetmekte olduğu, okul çağında fiziksel ve cinsel saldırıya daha yüksek oranda maruz kaldıkları saptandı. Trans kadın ve trans erkeklerde şimdi ve/veya yaşam boyu komorbid ruhsal hastalık ve intihar girişiminde bulunma oranlarının genel popülasyondan yüksek olduğu saptandı. Trans erkeklerin sosyal ilişkiler alanında ve çevre alanında algıladıkları yaşam kalitesinin trans kadınlara göre daha yüksek oranda olduğu saptandı. Trans erkeklerin madde kullanarak ve yadsıma ile başa çıkma puanları, trans kadınların kabullenme ile başa çıkma puanları daha yüksek saptandı. Trans erkeklerin nesne ilişkileri niteliği üçgen nesne ilişkileri alt boyutu puanı ve anne babaya bağlanma biçimi ölçeği anne ilgi-kontrol alt ölçeği puan ortalamalarının trans kadınlara göre daha yüksek saptandı. Gruplar arasında kişilik örgütlenmesi, nesne ilişkileri niteliği ve bağlanma biçimi açısından anlamlı bir farklılık olmadığı saptandı. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamız trans bireylerin yüksek oranlarda fiziksel, sözel ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını, ailesel ve sosyal stresörlerin tetiklemesiyle yüksek oranlarda komorbid ruhsal hastalıklarının olduğunu ancak trans bireylerin almış oldukları ruh sağlığı hizmetinden sadece %38'inin memnun kaldığını saptamıştır. Trans bireyleri sadece tanımlayıcı psikopatolojik özellikleri açısından değil, transseksüalite yanında kişilik özellikleri ve nesne ilişkileri niteliği ile de değerlendirmenin ve böylece bireye özgü psikoteröpatik yaklaşımların geliştirilmesinin gerektiği düşünülmüştür. Sosyal ilişkiler ve çevre alanında trans erkeklerin algılanan yaşam kalitesinin trans kadınlara göre daha yüksek seviyede saptanması ve trans kadınların cinsiyet kimlikleri nedeniyle ailelerinden ayrılmak zorunda kalma, okul hayatında fiziksel ve cinsel saldırıya maruz kalma oranlarının daha yüksek olması toplumda kadın rolüne geçişin erkek rolüne geçiş kadar iyi karşılanmadığını düşündürmüştür. Kişilik örgütlenmesi ve nesne ilişkileri niteliğinin transgender bireyleri anlayabilme ve ihtiyaç duyulan ruhsal sıkıntıların tedavisi için uygun yaklaşımların geliştirilmesine katkı sağlaması için yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu ve de öncelikle trans kadın bireylerin olmak üzere transgender bireylerin ailesel ve sosyal kabulünün artırılabilmesi için sosyal çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: It is known that transgender individuals have applied at high rates to psychiatric departments. Psychological assessors may come together with transgender individuals for social gender issues, gender reshaping requirements, or any other issues that may require interaction with a mental health professional given these high admission rates to the psychiatric departments. In this study, it was aimed to increase the clinical knowledge about transgender individuals' level of their personality organization and qualities of object relations, and to contribute to a better understanding of specific mental situations experienced by transgender individuals. It was planned to make a contribution to the limited literature on this subject by clarifying the attachment styles of transgender individuals, the ways of coping and the quality of life problems they experience, and to increase the clarity of the difficulties encountered in the clinic. Method: 30 trans women and 30 trans men who applied to Erenkoy Psychiatric and Neurological Diseases Training and Research Hospital policlinic and fulfilled the criteria for the diagnosis of ' adults and adolescents may feel they are not distinguished by the proper sex' according to DSM-5 were included in this study. The sociodemographic data form created by our hospital, Adult Attachment Scale (AAS), Parental Bonding Instrument (PBI), COPE Inventory-Short Form (COPE Inventory-SF), the Turkish Quality of Life Scale Short Form (TQoL-SF), SCID-1, Erenkoy Personality Organization Diagnostic Form (ErPODF) and Erenkoy Object Relation Scale (ErQORS) were applied to our participants. Findings: Trans women were found to be more vulnarable to physical and sexual assault during the school years when they were forced to leave family/home due to sexual identity at a high rate than trans men. The rates of comorbid mental illness and attempted suicide now and/or lifelong were found to be higher than the general population in trans women and trans men. It was found that the quality of life that trans men perceive in the field of social relations and the environment was higher than that of trans women. Trans men were found to have higher scores on substance use and coping with abnegation scores and and the coping with acceptance scores were higher in trans women. Average scores of the quality of object relations of trans men, triangle object relations, subscale score and Parental Bonding Instrument Scale, maternal interest-control subscale were found higher in trans men than trans women. There was no significant difference between groups in terms of personality organization, quality of object relations and attachment styles. Discussion and Conclusion: Our study found that transgender individuals were exposed to high rates of physical, verbal and sexual violance and comorbid mental illness were at high rates triggered by familial and social stressors, but only 38% of transgender individuals were satisfied with the mental health services which they received. It was thought that transgender individuals should be evaluated not only for their descriptive psychopathologic features but also for their transsexuality as well as their personality traits and object relation qualities and thus, specific individual psychotherapeutic approaches should be developed. The facts that the perceived quality of life of trans men in the field of social relationships and environment was found to be higher than trans women, trans women had to leave their family/home due to gender identities, and the higher rates of physical and sexual assault in school life suggested that the transitioning to a female role in a society was not as well perceived as transitoning to a male role. It was thought that new studies are needed in order to contribute to the development of appropriate approaches and the personality organization and object relation and for understanding transgender individuals and the treatment of mental distress. Social studies are needed to increase the familial and social acceptance of transgender individuals, especilly transgender women.