Primer ve sekonder kalça osteoartritli hastalarda çimentosuz ve seramik yüzeyli total kalça protezi uygulamalarımız kısa ve orta dönem sonuçları
Short and midterm results of our cementless and ceramic surface total hip prosthesis applications in patients with primary and secondary hips osteoarthritis
  1. Tez No: 497739
  2. Yazar: AHMET İNCE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR AKALIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: total kalça artroplastisi, çimentosuz, seramik-seramik yüzey, 55 yaş altı, kısa dönem, total hip arthroplasty, cementless, ceramic on ceramic bearing surface, under 55 years of age, short term
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi​
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü'nde, Kasım 2012- Aralık 2016 tarihleri arasında, 55 yaş altında, çimentosuz seramik-seramik total kalça artroplastisi uyguladığımız 34 hastanın 44 kalçasını çalışmamıza aldık. Ortalama 35 ay (12-61 ay) takip edilen hastaların erken dönem klinik ve radyolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Hastaların 18'i kadın (% 52.94), 16'sı erkektir (% 47.05). Ortalama hasta yaşı 41.84 (17-53) idi. Hastalardan 15'inde primer koksartroz, 3'ünde posttravmatik koksartroz, 8'i gelişimsel kalça displazisi zemininde koksartroz, 7'si femur başı avasküler nekroz zemininde koksartroz idi. 1 hastada patolojik tanısı sinovyal kondromatozis olan kitle zemininde kalça eklem dejenerasyonu mevcuttu. Hastalar klinik olarak Harris Kalça Skorlaması ile değerlendirilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi ortalama Harris Kalça Skoru 43.88 (23-63) iken, ameliyat sonrasında 91.09 (72-99) olarak bulunmuştur. Bu sonuçlara göre 32 kalçada mükemmel, 9 kalçada iyi, 3 kalçada orta sonuç elde edilmiştir. Komplikasyon olarak 3 hastada heterotopik ossifikasyon, 4 hastada kalçadan ses gelme, 1 hastada kalça dislokasyonu, 2 hastada intraoperatif femurda fissür gelişmiştir. Seramik baş veya insert kırığı hiçbir hastamızda görülmemiştir. Hastalarımızı radyolojik olarak değerlendirdiğimizde; ortalama asetabuler kap açısı 48.22 (35-65) derece olarak bulunmuştur. Bütün hastaların ameliyat sonrası erken grafileri ile son kontrol grafileri karşılaştırılmıştır. Hiçbir hastamızda asetabuler ve femoral komponentte gevşeme ya da instabilite saptanmamıştır. Yaptığımız çalışmayı literatür bilgileri ile karşılaştırdığımızda; çimentosuz ve seramik-seramik yüzeyli total kalça artroplastisinin kısa dönem klinik ve radyolojik sonuçlarının başarılı olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Between November 2012 to December 2016 44 hips of 34 patients below age 55 were included in our study whom were operated at Üniversitey of Health Sciences Antalya Research and Teaching Hospital. The early clinical and radiological results of the pateients are evaluated with a mean of 35 months' (12-61months) of follow-up period. 18 of the patients were female (% 52.94) and 16 of the patients were male (% 47.05). Mean patient age was 41.84 (17-53) years. There were 15 patients with primary coxarthrosis, 3 patients with posttraumatic hip arthrosis, 8 patients with developmental hip dysplasia, 7 patients with avasculer necrosis of the femur head. There was hip joint degeneration in the mass floor which was pathologically diagnosed as synovial chondromatosis in 1 patient. Patients were clinically evaluated with Harris Hip Score. The preoperative mean Harris Hip Score of the patients was 43.88 (23-63), whereas it was found as 91.09 (72-99) after the operation. According the these results, 32 hips had excellent, 9 hips had good and 3 hips had moderate results. As complication, heterotopic ossification in 3 of the patients, noise from the hip in 4 of the patients, hip dislocation in 1 of the patients, intraoperative femoral fracture in 2 of the patients occured. None of our patients had fracture ceramic head and insert. When we evaluated our patients radiologically, the average acetabular cup angle was found as 48.22 (35-65). Postoperative early graphs and the final control graphs of all patients were compared. None of our patients had any loosening or instability in the acetabular and femoral component. When we compare our study with literature information, short term clinical and radiological results of cementless and ceramic on ceramic bearing surface total hip arthroplasty was found to be successful.