Kalça kırığı sebebiyle ameliyat olmuş yaşlı hastalarda kandaki albumin ve hemoglobin değerlerinin hastanede kalış süresi ve ölüm oranı üzerine etkilerinin retrospektif olarak incelenmesi
- Tez No: 497855
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEVLÜT DOĞUKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Albümin, hemoglobin, mortalite, yatış süresi, albumin, hemoglobin, mortality, duration of stay
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Çalışmamızda kalça kırıklı hastalarda albümin ve hemoglobin değerlerinin hastanede kalış süresini ve mortaliteye olan etkisini inceleyerek literatüre katkıda bulunmayı amaçladık. Materyal ve metot:Olguların yaş, cinsiyet, mortalite oranları, komorbid hastalıklar, ASA durumları, lezyon tipleri, anestezi süresi, anestezi tipi, ejeksiyon fraksiyonu (EF), operasyon esnasındaki vital takipleri, BUN, kreatinin, albümin, hemoglobin, hematokrit, platelet, preoperatif bekleme süresi, yoğun bakım ve servis yatış sürelerideğerlendirildi. Yatış süresinin ve mortalitenin albümin ve hemoglobin ile olan ilişkisi araştırıldı. Mortaliteye etki eden diğer faktörler incelendi. Bulgular: Çalışmamızda hastaların yaş ortalamasının 77,9±9 yıl olduğu, %41,1'inin erkek olduğu belirlendi. Hastaların %4,6'sının kısa dönemde eksitus olduğu saptandı. Yaş ve cinsiyetin mortalite ile ilişkisine rastlanmadı (p>0,05). Komorbid hastalık sayısı, ASA grubu, preoperatif takip süresi, anestezi şekli, ameliyat süresive postoperatif yatış/yoğun bakım yatış sürelerinin mortalite ile arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Ejeksiyon fraksiyonu ve mortalite arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Eksitus olan ve yaşayan hastalarda operasyon esnasındaki SKB, DKB ve SPO2 tüm zaman dilimlerindeki değerleri benzerdi (p>0,05). Yaşayan grubun indiksiyon ve ilk 30 dakikadaki KAH'ları anlamlı olarak yüksekken (p0,05).Yaşayan ve eksitus olan hastaların zaman içindeki KAH, SKB, DKB ve SPO2 değişimleri benzerdi (p>0,05). BUN, kreatinin, hemoglobin, hematokrit ve platelet düzeylerinin mortalite ve hastane yatış süresi ile arasında ilişki saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak;eksitus olan hasta sayımızın düşük olmasına bağlı olarak hemoglobin ve albümin düzeyleri anlamsız çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to make contribution to the literature by analysis the effects of albumin and hemoglobin levels on the duration of hospital stay and mortality in the patients with hip fracture. Materials and Methods: The age, sex, mortality rates, comorbid diseases, ASA status, types of lesions, anesthesia type, ejection fraction (EF), vital follow-up during operation, BUN, creatinine, albumin, hemoglobin, hematocrit, platelet levels, preoperative waiting duration, and duration of stay in the intensive care unit and the service of the patients were evaluated. The relationship between the duration of stay, mortality and albumin, hemoglobin was analyzed. Other factors affecting mortality were analyzed. Results: We determined the mean age of patients as 77.9±9 years, 41.1% of the patients were male. It was found that 4.6% of the patients had eksitus a short time ago. No correlation was found between age, gender and mortality (p>0.05). The number of comorbid diseases, ASA group, preoperative follow up time, anesthesia type, the duration of operation and the duration of postoperative stay/stay in intensive care unit were not correlated with mortality (p>0.05). No correlation was found between ejection fraction and mortality (p>0.05). The survived patients with eksitus had similar SBP, DBP ve SPO2 values during operation for all times (p>0.05). The induction and HR values of the survived patients at the first 30 minutes were statistically significantly higher (p0.05). The survived patients with eksitus had similar HR, SBP, DBP and SPO2 changes (p>0.05). No correlation was found between BUN, creatinine, hemoglobin, hematocrit, platelet levels and mortality, duration of stay in the hospital (p>0.05). Conclusion:Hemoglobin and albumin levels became meaningless due to the low number of patients who were exited.