Sınıf güvenliğinin sağlanmasında okul yeterlilikleri
School qualifications in providing class safety
  1. Tez No: 497984
  2. Yazar: HİLAL AKBULUT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf Güvenliği, Okul İdaresi, Okul Güvenliği, classroom security, school administraion, school security
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı; okul idarelerinin sınıf güvenliğinin sağlanmasında okul yeterliliklerini değerlendirmektir. Çalışma 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılında İstanbul İli, Ümraniye ilçesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, araştırmacı tarafından okul idarelerinin sınıf güvenliğinin sağlanmasında okul yeterliliklerine yönelik bir anket geliştirilmiştir. Verilerin çözümlenmesinde, öncelikle tüm bağımsız değişkenler için frekans (N) ve yüzde (%) değerleri hesaplanmıştır. Bağımsız ortalamalar arasındaki farkı test etmek için“-t-”testi analizi kullanılmıştır. İkiden fazla bağımsız ortalamalar arasındaki farkın test edilebilmesi için de (varyans analizi) anova analizi kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlardan bazıları şöyledir: Kız öğrenciler tarafından, okul idarelerince, sınıfın temizliğinin yeterli düzeyde olmasının güveni artırdığı, sonucuna ulaşılmıştır. Devlet okulu öğrencileri tarafından, okul idarelerince, sınıfın ısınmasının yeterli düzeyde sağlandığı, güvenli bir ortamda yaşamak, yardımlaşma ve dayanışma duygusunu geliştirdiği, sonucuna ulaşılmıştır. Özel okul öğrencileri tarafından, okul idarelerince, düşme ve çarpmalara karşı sınıf içindeki sivri köşeler, yumuşak malzemelerle kaplandığı, sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerinin cinsiyeti kadın olan öğrenciler tarafından, okul idarelerince, sınıfta yaratıcılıkları ortaya çıkaracak güvenli bir ortam yaratıldığı, sonucuna ulaşılmıştır. Babalarının eğitimi üniversite olan öğrenciler tarafından, okul idarelerince, sınıfta güvenli ortamın devamlılığını sağlamak için planlı, düzenli çalışma alışkanlığının kazandırıldığı, sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğrencilerin“sınıflarının güvenliğinin sağlanmasına ilişkin bir açıklama veya toplantı yapılıp yapılmadığının”belirlenmesi açısından bir farklılık oluşturmaktadır. Öğrencilerin“cinsiyeti”,“okumakta oldukları okul”,“öğretmenlerinin cinsiyeti”,“anne ve babalarının eğitim durumu”değişkenlerine göre anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Sonuç olarak, öğrenci görüşlerine göre okul idarelerinin, sınıf güvenliğinin sağlanmasında okul yeterliliklerini evet katılıyorum düzeyinde sağladıkları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to evoluate whether a school administration has school sufficiencies to provide classroom safety. At the research asurvey was conducted about school administrations's school sufficiency for provding classrrom safety. It was counted,at first,frequncy (N) and percent values (%) for all independent variables at the analying the data. It was used ıt= testing analyze for testing the difference between independent averages. These are some of result the research: According to girl students; It was figured out that,by school administration,providing enough classroom hygiene increases feeling safer. It was figured out that,according to private school students,by school administraion, the sharp corners covered with sot materials againist failing and crashing. Itwasfigured out that female teachers give more confidence to students. It was figured out that educated fathers provide more help to make students feel safer by helping them to being more planned and steady. According to the results obtained,students think that any explaination or conferences aren't done to explaining or proving classroom security. It was identified students' gender,teachers' gender and parents' educational status are meaningfull variants. The aim of this research is to evoluate whether a school administration has school sufficiencies to provide classroom safety. At the research asurvey was conducted about school administrations's school sufficiency for provding classrrom safety. It was counted,at first,frequncy (N) and percent values (%) for all independent variables at the analying the data. It was used ıt= testing analyze for testing the difference between independent averages. These are some of result the research: According to girl students; It was figured out that,by school administration,providing enough classroom hygiene increases feeling safer. It was figured out that,according to private school students,by school administraion, the sharp corners covered with sot materials againist failing and crashing. Itwasfigured out that female teachers give more confidence to students. It was figured out that educated fathers provide more help to make students feel safer by helping them to being more planned and steady. According to the results obtained,students think that any explaination or conferences aren't done to explaining or proving classroom security. It was identified students' gender,teachers' gender and parents' educational status are meaningfull variants. As a result,it was figured out that,according to students,school administrations are satisfied to provide school security.