Büyükşehir belediyelerinde yasal dönüşümün köy yönetimlerinin mahalleye dönüşmesi üzerindeki etkisi
The effect on local returns of legal returning village management in great municipalities
  1. Tez No: 498013
  2. Yazar: VEYSEL EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEVZULLAH ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yerel İdareler, Büyükşehir İdare Sistemi, Büyükşehir Belediyeleri, Köyler, Mahalleler, Local Administrations, Metropolitan Administration System, Metropolitan Municipalities, Villages, Neighborhoods
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte idari paradigma değişmekte ve idarede yeni değerleri ortaya çıkarmaktadır. Bu paradigma değişimleri idari sistem içinde yerel idarelerin önemini giderek artırmaktadır. Sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan demografik yapıdaki değişmeler ve nüfus artışı gibi etmenler yerel idareler içinde önemli bir yer teşkil eden mevcut büyükşehirlerin daha da büyümesine sebep olmuştur. Büyükşehirlerde ortaya çıkan düzensiz ve plansız gelişmeleri önlemek ve şehir alanlarındaki yerel ihtiyaçlara cevap vermek adına Türkiye'de 1980'li yıllarda büyükşehir idare sistemi kurulmuştur. Büyükşehir belediye idare sisteminde günümüze değin önemli yasal ve yapısal değişiklikler yapılarak diğer yerel yönetimler açısından da yeni düzenlemeler ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye'de büyükşehir idare sisteminin ortaya çıkışı ve önemi ile köylerin idari yapısı incelendikten sonra, 2012'de 6360 sayılı Kanunla büyükşehir idare sisteminde yapılan değişiklikler ve büyükşehir belediyesi kurulan illerde köylerin mahalleye dönüşmesinin olumlu ve olumsuz etkilerinin neler olabileceği açıklanmış, yapılması gereken yasal ve yapısal değişiklikler konusunda öneriler getirilmiştir. Türkiye'de büyükşehir belediyesi kurulan illerde köylerin mahalleye dönüşmesiyle ortaya çıkan yeni görünümü yansıtmak amacıyla örnek bir köyde köy idarecilerinin ve köy sakinlerinin, köylerinin mahalle olması hakkındaki değerlendirmelerine de yer verilmiştir. Çalışmanın sonunda elde edilen veriler ışığında ortaya çıkan sorunlar ve çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, with the globalization, the administrative paradigm is changing and revealing new values in administration. These paradigm shifts are increasingly important to local administrations within the administrative system. Changes in the demographic structure and population growth associated with industrialization have led to the growth of existing large cities, which are an important part of local administrations. In order to prevent irregular and unplanned developments in major cities and to respond to local needs in urban areas, a metropolitan management system was established in Turkey in the 1980s. Major legislative and structural changes have been made day-to-day in the metropolitan municipal administration system and new regulations have been uncovered for other local administrations. In this study, after the examination of the administrative structure of the big city management system in Turkey and the importance of the administrative structure of the villagers, the changes made in the metropolitan administration system with the Law no. 6360 in 2012 and the positive and negative effects of the conversion of the villages to the neighborhoods in the provinces were explained. And suggestions for structural changes were introduced. In order to reflect the new appearance of the villages established in the metropolitan municipality in Turkey, the evaluations of the village administrators and the village residents and the villagers about the neighborhoods were also included in a sample village. Problems arising at the end of the study and problems in the light of the data and solutions are suggested.