Türkiye'deki kamu iç denetçilerinin mesleki doyum düzeylerini belirlemeye yönelik bir araştırma
A research determining vocational satisfaction levels of public internal auditors in Turkey
- Tez No: 498075
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İç Kontrol, İç Denetim, İç Denetçilik Mesleği, Mesleki Doyum, Kamu Mali Yönetimi, Internal Control, Internal Audit, Internal Auditor Profession, Job Satisfaction, Public Financial Management
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Her geçen gün gelişen ve dönüşen dünya pazarları ve nereye doğru gideceğini her an analiz etmeyi gerektirecek şekilde hızlı gelişen ekonomik olaylar sonucunda; hem küresel şirketler, hem de ülkeler mali yönetim ve kontrolü oldukça önemsemeye ve gerekli düzenlemeler yaparak bu konudaki tedbirlerini her daim güncel tutmaya özen göstermektedirler. Bu çalışmada, 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile tüm bu gelişmelere ayak uydurabilmek adına hayata geçirilen iç kontrol sisteminin en önemli parçalarından biri olan iç denetime genel bir bakıştan sonra iç denetim sisteminin en önemli faktörü olan iç denetçilerin mesleki doyum düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Mesleki doyum ölçümünde bu alandaki birçok çalışmada kullanılmış olan Kuzgun tarafından geliştirilen, Mesleki Doyum Ölçeği kullanılmıştır. Ankete, kamuda çalışan iç denetçilerden 148'i katılmıştır. Çalışmada kamu iç denetçilerinin mesleki doyum seviyeleri ile cinsiyetleri, yaşları, gelir düzeyleri, çalıştıkları kamu kurumunun nitelikleri gibi özellikleri karşılaştırılarak söz konusu meslek grubunun daha verimli çalışmasına olanak sağlayacak tedbirlerin alınmasına yönelik çeşitli önerilerde bulunmak amaçlanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, kamu iç denetçilerini mesleki doyum düzeyleri iyi seviyelerdedir. Aynı zamanda iç denetçilerin cinsiyet, çalışılan kurum, meslekte geçirilen toplam süre gibi farklılıklarının mesleki doyum düzeylerini anlamlı bir seviyede etkilediği sonucuna varılmıştır. Araştırmada yer alan tüm analizlerin sonucunda kamu iç denetçilik mesleğinin ve dolayısı ile kamu mali yönetiminin daha iyi yerlere getirilebilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur. Elde edilen tüm bu sonuçların ve yorumların hem literatüre hem de konuyla ilgili kurum, kuruluş ya da kişilere katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Both global companies and countries take great care to keep their financial measures up-to-date by giving importance to financial management and control, and making the necessary arrangements as a result of rapidly developing economic events that should be analyzed in order to indicate where to go every passing day, developing and transforming world markets. In this study, an overview of the internal audit, one of the most important parts of the internal control system, has been made with the Public Financial Management and Control Law No. 5018 in order to comply with all these developments. Later on, it has been tried to determine the occupational satisfaction of the internal auditors-the most important actors of the internal audit system. Job (Profession) Satisfaction Scale, developed by Kuzgun and used in many studies in this area, has been used in order to measure job (profession) satisfaction. 148 of the internal auditors who work in the public sector have participated in the survey. In the study, it has been aimed to make various proposals for taking measures to enable the profession group to work more efficiently by comparing such characteristics of public internal auditors as occupational satisfaction levels, gender, age, income levels and qualifications of public institutions. According to the results of this survey, the level of the occupational satisfaction of public internal auditors seems to be good. Furthermore, it has been detected that such differences as internal auditors' gender, institution worked, total time spent in the profession influence the level of the occupational satisfaction significantly. As a result of all the analyses in the survey, some suggestions have been made for better public internal auditing profession and public financial management. It has been thought that all these results and interpretations will contribute to institutions, organizations or people related to the subject.