Uluslararası iç denetim standartları çerçevesinde kamuda iç denetim: Türkiye'deki iç denetim sisteminin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
Internal auditing in the public sector by the perspective of international internal audit standards.: A study on evaluation of internal audit system in Turkey.
  1. Tez No: 320492
  2. Yazar: MEHRİ TUFAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA GÖRÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denetim, İç Denetim, Kamu Yönetiminde İç Denetim, Uluslararası İç Denetim Standartları, Audit, Internal Audit, Public Administration of Internal Audit, International Internal Auditing Standards
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Artan kamu ihtiyaçları kamu yönetimini eldeki sınırlı kaynakları planlanan hedeflere ulaşmak için en ekonomik ve en faydalı şekilde değerlendirmeye zorlamıştır. Bu gelişmelerin getirdiği zorunluluk, yönetim anlayışında olduğu gibi denetim stratejilerinde de değişimlerin başlamasına neden olmuştur. Ayrıca mali ve uygunluk denetimlerinin zamanla, kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığı hususu ile harcamaların sonuçlarını değerlendirmede yetersiz kalması, denetimin niteliğinde ve tekniklerinde yeni arayışların başlamasına sebep olmuştur. 2003 yılı sonu itibariyle yasalaşan ve bütün hükümleriyle ancak 2006 yılı başında yürürlüğe girebilen 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kamu idarelerindeki denetim anlayış ve metodolojisinde esaslı değişiklikler meydana getirmiştir.Bu çalışma ile kamu iç denetim sistemi teorik bir çerçevede irdelenmiş ve iç denetimin Türkiye uygulamalarında geldiği nokta, Avrupa Birliği uygulamaları ile kıyaslanmak suretiyle belirlenmeye çalışılmıştır. Buna paralel olarak iç denetimin kamu yönetimi içerisindeki rolünü tespit etmek ve Türkiye'deki iç denetim profilini ortaya koymak üzere, kamu iç denetçilerine yönelik bir anket ile çalışmanın uygulama kısmı gerçekleştirilmiştir. Sadece teorik temelli literatüre dayalı bir çalışma olmayıp, anket çalışmasını içeren uygulamaya da yer vermesi ile kamu yönetimi faaliyet yapısı paralelinde iç denetim profili irdelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Increased public needs has forced consideration to the given limited resources of public administration the most economical and most beneficial way to achieve the planned targets Necessity brought these developments, as well as understanding of the management changes caused to begin the audit strategies.In addition, over time, financial and compliance audits, with the expenditure of resources are used effectively to evaluate results of matter is insufficient, the control character and the start of the searches have led to new techniques.Public Financial Management and Control Law No. 5018, that all the provisions enacted by the end of 2003, but that can enter into force at the beginning of 2006, gave rise to substantial changes in the methodology of understanding and control of public administrations.This study examined the theoretical framework of public internal audit system. Internal audit practices' reached Turkey, the European Union are determined by comparison with applications.In parallel, the role of internal audit in public administration to identify and profile of internal audit in Turkey to put forward the public portion of the application of the study was a survey of internal auditors.A study based on the literature is not only theoretically based, containing survey study in the application to give the profile of internal audit in line with the structure of public administration has tried to operate.