Ortaçağ Avrupasında manastırlara kurumsal ve işlevsel bakış
Insti̇tuti̇onal and functi̇onal overvi̇ew monasteri̇es i̇n the Mi̇ddle Ages Europe
  1. Tez No: 498091
  2. Yazar: FATİH DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaçağ, Avrupa, Manastır, Benedictenler, Benedictus, Cluny Manastırı, Rahip ve Rahibe Manastırları, Middle Age, Europe, Monastery, Benedictus, Benedicten Monasteries, Cluny Monasteries, Monks and Nuns Monasteries
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Ortaçağ Avrupa Uygarlığı'nın en belirgin özelliği; kamu otoritesinin zayıflaması, toplumsal ve iktisadî düzende ise tarıma dayalı bir ekonomi modelinin etkili olmasıdır. Siyasi olarak da çağın genelinde istilalar ve sonrasında Feodal Sistem etkili olmuştur. Ortaçağ Avrupası'nda böyle bir ortamda etkili olan iki dinî kurum vardır: biri Kilise diğeri Manastır Ortaçağ Avrupası'nda Manastır Sistemi denilince akla Aziz Benedictus gelmektedir. Benedictus Manastır Sistemi'nin kurucusu ve Benedictus tarzı manastır sistemini geliştiren en önemli kişidir. Ortaçağ da Avrupa da öne çıkan manastırların başında Benedicten ve Cluny Manastırları gelmektedir. Avrupa da IV. Yüzyılda temelleri atılan bu sistem VI. Yüzyıldan itibaren hızla geliştirilerek XV. Yüzyılın sonuna kadar ekonomik, sosyal ve siyasî açıdan önemli rol oynamışlardır. Manastırlarda yoksullara yardım edilerek,aynı zamanda hastalar ücretsiz tedavi edilmiştir. Hem dinî hem de sosyal bir kurum olarak ortaya çıkan manastırlar bir eğitim kurumu olarak da etkili olmuşlardır. Özellikle“Karanlık Çağ”diye ifade edilen Ortaçağ'a; kitaplar çoğaltarak, çeviri hizmetleri vererek ışık tutmuşlardır. Sonuç olarak Ortaçağ Avrupası'nın aydınlanmasında ve gelişmesinde büyük rol oynamışlardır.
Özet (Çeviri)
The most comman characterictic of civilization in Medieval Europe is effectiveness of agricultural economy model. Invasions and feudal system have in fluence over politics. There are two in fluential religious institutions: Church and Monastery. When it comes to monastery system in Europe in the Middle Ages, St. Benedictus comes to mind. He is the founder of Benedictus monastery styled as Benedictus. Benedicten and Cluny were two important monasteries in the Middle Ages. The system established in 4th century, developed quickly in 6th century and played an important role in terms of economically, socially and politically in 15th century. In monasteries the poor is helped and the patients are treated for free. The monasteries were influential as not only religious and social but alsofree education instituons. They enlightened Middle Age which is also known as Dark Age by translation service and duplication of books. Inconclusion, they played an important role in enlightment of the Medieval Europe.