Ayak bileği dorsal ve plantar fleksör kas kuvvetinin değerlendirilmesinde farklı kuvvet ölçüm cihazlarının karşılaştırılması
Comparison of different force measuring devices in assesment of ankle dorsal and plantar flexor muscle
  1. Tez No: 498174
  2. Yazar: MUSTAFA OĞUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MANOLYA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cybex, Dijital el Dinamometresi, Dorsal-Plantar Fleksiyon, Cybex, Digital hand dynamometer, Dorsal-Plantar flexion
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Ayak bileği plantar ve dorsal fleksiyon kas kuvveti değerlendirmesinde farklı kuvvet ölçüm cihazlarının karşılaştırılması amacıyla yapılan bu çalışmaya Mersin Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunda okuyan 20 erkek genç yetişkin dahil edilmiştir. Katılımcıların yaş ortalamaları 21,45 ±1,6, vücut ağırlığı ortalamaları 80,80±11,5 ve boy ortalaması 180,70 ±6,9 cm' dir. Kuvvet ölçümleri Cybex II ve Lafayette marka digital el dinamometresi (LDED) ile yapılmıştır. Aletler arası karşılaştırmalarda Cybex ölçümlerinin pik değerleri ile LDED ölçümlerinin birinci, ikinci, üçüncü ve pik değerleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Cybex izokinetik dinamometre ile ölçüm değerleri pik ortalaması sağ ve sol ayak bileği plantar fleksiyon (50,83±16,91, 49,1±15,2 kg) ve dorsi fleksiyon (14,95±2,74, 11,75±2,8 kg) olarak bulunmuştur. Lafayette dijital el dinamometresi ile ölçüm değerleri ortalaması ise; sağ ve sol ayak bileği plantar fleksiyon (35,07±6,84, 33,19±4,65 kg) ve dorsi fleksiyon (21,93±3,47, 22,56±4,17 kg) olarak bulunmuştur. Sağ ve sol ayak bileğinin maksimum plantar ve dorsal fleksiyonlarının, Cybex ve dijital el dinamometresi ölçümleri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Cybex sağ plantar fleksiyon kuvveti sırasıyla; LDED ile yapılan sol plantar fleksiyon kuvvetinin birinci, ikinci ve üçüncü ölçümleri ile; Cybex sağ dorsal fleksiyon kuvveti sırasıyla; Lafeyetta sağ dorsal fleksiyon kuvvetinin ikinci ve üçüncü ölçümleri ile anlamlı düzeyde ilişkilidir. Cybex sol plantar fleksiyon kuvveti sadece LDED ile yapılan sol plantar fleksiyon kuvvetinin birinci ölçümü ile anlamlı ilişki göstermiştir. Cybex sol Dorsal fleksiyon kuvveti ise sırasıyla; LDED ile yapılan sol plantar fleksiyon kuvvetinin birinci ölçümü, sol plantar fleksiyon kuvveti ikinci ölçümü ve Lafeyetta sol dorsal fleksiyon kuvveti birinci ölçümü ile pozitif yönde anlamlı ilişki göstermiştir. Sonuç olarak altın standart sayılan cybex ile LDED ölçümleri arasında pik değerlerde anlamlı ilişkiler olmasa da, LDED ile yapılan birinci, ikinci ve üçüncü ölçümler kısmen Cybex ile yapılan ölçümler arasında orta düzeyde ilişki bulunmuştur. LDED ile yapılan ölçümlerde aletin ve deneğin sabitlenmesi önemli gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
Twenty male young adults were included in this study, which was conducted in Mersin University School of Physical Education and Sports for the purpose of comparing different force measuring devices in evaluating ankle plantar and dorsal flexion muscle strength. The mean age of participants was 21.45 ± 1.6, the mean weight was 80.80 ± 11.5 and the mean height was 180.70 ± 6.9 cm. Strenght measurements were made with Cybex II and Lafayette brand digital hand dynamometer (LHHD). In the comparisons of the devices, the relationship between the peak values of Cybex measurements and the first, second, third and peak values of LHHD measurements was investigated. The mean measured peak values with the Cybex for the right and left ankle plantar flexion (50,83 ± 16,91, 49,1 ± 15,2 kg) and dorsiflexion (14,95 ± 2,74, 11,75 ± 2,8 kg) were found. The mean of the measured values with the LHHD is for the right and left ankle plantar flexion (35,07±6,84, 33,19±4,65 kg) and dorsiflexion (21,93±3,47, 22,56±4,17 kg) were found. There was no significant relationship between maximum plantar and dorsal flexion of the right and left ankle, Cybex and digital hand dynamometer measurements. Cybex right plantar flexion strenght respectively with the first, second and third measurements of the left plantar flexion strenght with LHHD; Cybex right dorsal flexion strenght with the second and third measurements of right dorsal flexion strenght measured with Lafeyetta were significantly related . Cybex left plantar flexion strenght showed a significant correlation only with the first measurement of left plantar flexion strenght with LHHD. Cybex left dorsal flexion strenght was respectively showed a positive correlation with the first measurement of left plantar flexion strength with LHHD, the second measurement of left plantar flexion strenght and the first measurement of left dorsal flexion strenght in Lafayette. In conclusion, although there is no significant correlation between the gold standard Cybex and LDED measurements in peak values, there is a moderate correlation partially between the first, second and third measurements made with LHHD and with Cybex. Stabilization of instrument and participant in measurements made with LHHD seems important.