60-72 aylık çocuklara yönelik hazırlanan cinsellik eğitimi programının çocukların cinsel gelişimine etkisi
The effect of sexuality education program on the sexual development of children aged 60-72 months
  1. Tez No: 498173
  2. Yazar: SONGÜL YASEMİN ÖZGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURHAN ÇAPRİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, cinsellik, cinsellik eğitimi, cinsel gelişim, Pre-school, sexuality, sexuality education, sexualdevelopment
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu araştırmada okul öncesi dönemindeki 5-6 yaş grubundaki çocukların cinsellik ile ilgili konulardaki bilgi düzeyleri, bilişsel ve duygusal hazır bulunuşlukları dikkate alınarak oluşturulan cinsellik eğitim programının çocukların cinsel gelişimlerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırma, Öntest-Sontest Kontrol Gruplu Deney Deseni (ÖSKD) ile yapılan deneysel bir çalışmadır.Araştırmanın örneklemi, İzmir İzelman A.Ş. Genel Müdürlüğündeki anaokullarında öğrenim görmekte olan 5-6 yaş grubu 30'u deney 30'u kontrol grubuna dâhil edilen 60 çocuktan oluşmaktadır. Araştırmada çocukların cinsellikle ilgili bilgilerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen“Cinsellik Bilgi Düzeyine Yönelik Soru Listesi”ve“Kişisel Bilgiler Formu”kullanılmıştır. Araştırmada deney grubuna çocukların cinsellik bilgi düzeylerini artırmaya yönelik 8 oturumluk Cinsellik Eğitimi Programı uygulanmış, kontrol grubuna ise hiçbir uygulama yapılmamıştır. Verilerin analizinde kovaryans analizi (ANCOVA), bağımlı ve bağımsız gruplar için t testi kullanılmıştır. Araştırma verilerinin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre deney grubuna dâhil edilen çocukların“Cinsellik Bilgi Düzeyine Yönelik Soru Listesi”nden aldıkları sontest puan ortalamaları öntest toplam puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Kontrol grubuna dâhil edilen çocukların sontest puan ortalamaları ile öntest puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak bir farklılaşma bulunmamıştır. Deney ve kontrol grubuna dâhil edilen çocukların sontest toplam puanları arasında anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Ayrıca cinsellik eğitimi programının Long-Lasting (uzun süreli) etkisi deneyin bitiminden sonra da devam ettiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present research is to examine the effect of sexuality education program based on the information level on sexual issues,and cognitive and emotional readiness on sexual development of preschool children aged 60-72 months.This is asemi-experimental study to carry out with pretest-posttest control group test pattern. The research sample consisted of 60 children, 30 in the experimental group and 30 in the control groupattending preschool institutions in Izmir Metropolitan Municipality.“Questions List regarding Sexual Knowledge of Children”and“Personal Information Form”developed by the researcher to determine knowledge about sexuality were used for data collection instruments in the present research. An 8-session Sexuality Education Program was implemented in the experimental group to increase their level of sexuality knowledge and control group was not subjected to any programs. Covariance analysis, paired and independent samples t-testswere used toanalyzethe data.According to the findings obtained from the analysis of the research data, the posttest scoresmean obtained from the“Questionnaire for Sexuality Knowledge Level”of the children included in the experimental group were significantly higher than the mean of the pretest total scores.There was no statistically significant difference between posttest scores mean and pretest scoresmean of children included in the control group. It has also determined Long-Last effect of sexuality education program continues after the end of experiment.