Türk ve İtalyan İş Hukukunda iş güvencesi düzenlemelerinin karşılaştırılması
Comparison of business guarantee arragements in Turkish and Italian Business Law
  1. Tez No: 498217
  2. Yazar: BURCU ÖZKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: iş hukuku, iş güvencesi, İtalyan iş hukuku, business law, business security, Italian business law
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İş güvencesi, çalışma yaşamının en önemli konularından birisini oluşturmaktadır.İş güvencesi, geçimini emeği ile sağlayan bağımlı çalışanların hizmet ilişkisine haksız yere son verilmesi durumunda, işverenin fesih işlemini sınırlayan veya engelleyen, iş ilişkisini hukuki zemine çeken ve hizmet ilişkisine süreklilik kazandıran ve koruyucu yönü ağır basan düzenlemeler bütünüdür. Modern iş hukukunun en önemli konularından birini oluşturan iş güvencesi,başta İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi olmak üzere Uluslararası Çalışma Örgütü ve Avrupa Birliği'nin sözleşmelerinde de yer alan temel bir hak olarak değerlendirilmektedir. 15.03.2003 tarihinde yürürlüğe giren ve ilk kez 1475 sayılı İş Kanununda değişiklik getiren 4773 sayılı Kanun ile kabul edilen ve bunu takiben 10.06.2003 tarihinde yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu kapsamı içinde düzenlenen iş güvencesi, Türkiye'de köklü değişikliklere yol açmış olup, iş sözleşmelerinin geçerli sebep olmadan yapılan fesihlere karşı işçinin korunması amacıyla yeni bir düzenleme getirmiştir. Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; iş güvencesi kavramı ve tarihsel gelişimi ele alınmaktadır; ikinci bölümünde iş güvencesinin ulusal kaynakları ve iş güvencesinden yararlanma koşulları açıklanmıştır; son olarak üçüncü bölümde ise iş güvencesinin sonuçları ve mukayeseli hukukta İtalya örneği irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Business security constitutes one of the most important issues of the working life. Work security is a completion of arrangements limiting and preventing rescission transaction of employer, drawing work relationship to legal basis and bringing regularity to the employment relationship and overriding protecting in case of signing the employment relationship of the dependent employees who makes their living with labour. Business security forming one of the most important issues of the modern business law is considered as a fundamental right which takes part in agreements of notably in Universal Declaration of Human Rights, International Labour Organisation, and European Union. Business security going into effect on 15.03.2003 and bringing change to the law no. 1475 for the first time, accepted with the law no. 4773 and following this, regulated in the content of the law no. 4857 which has been gone into on 10.06.2003, has both led to fundamental changes and brought new regulations on the purpose of protecting employees against rescission of labour agreement done without any valid reason. This work is consisted of three parts. In the first part, the concept of business security and historical development of it are being analyzed, in the second part natural resources of business security and the conditions of benefiting from them explained. And finally in the third part, the consequences of business security and Italian version of the comparative law were examined.