Toplu işçi çıkarma
Collective redundancies
- Tez No: 253542
- Danışmanlar: PROF. DR. MELDA SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İs Hukuku, Toplu İsçi Çıkarma, Fesih, İsverenin Yükümlülükleri
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
ncelemis bulundugumuz tezin konusu ?Toplu sçi Çıkarma? dır.Hukukumuzda, 4857 Sayılı s Kanunu ile toplu isçi çıkarma, uluslararasınormlara paralel biçimde düzenlenmistir. Kanundaki düzenlemeincelendiginde, toplu isçi çıkarmanın tanımı su sekilde belirmektedir: belirlisayıda isçinin, aynı isten çıkarma kararının uygulanması kapsamında,ekonomik nitelikteki aynı nedenle, belli bir süre içinde isten çıkarılmasıdır.ncelememiz üç bölümde yapılmıstır:Birinci bölümde, toplu isçi çıkarma konusundaki uluslar arası normlaradeginildikten sonra, özellikle Fransız ve Alman Hukuku olmak üzere sviçre,talya ve dogudan bir örnek olarak Azerbaycan Hukukunda toplu isçi çıkarmaile ilgili düzenlemeler incelenmistir. Bu bölümde ayrıca, Türk Hukukunda, 3008sayılı Kanundan 4857 sayılı Kanuna kadar yapılan düzenlemeler incelenmis,toplu isçi çıkarma kavramı bu sekilde ortaya konmaya çalısılmıstır.İkinci bölümümüzün baslıgı ?Toplu İsçi Çıkarmanın Özellikleri Veİsverenin Yükümlülükleri? dir. Bu bölüm altında, isverenin toplu isçiçıkarabilmesinin hangi nedenlere dayanması gerektigi, hangi sürede, kaç isçiveya hangi oranda isçi çıkarması gerektigi konuları açıklanmıs; isvereninbildirim ve görüsme yükümlülüklerine deginilmistir. Ayrıca bu bölümdeisledigimiz konulardan biri de toplu isçi çıkarma hükümlerininuygulanmayacagı hallerdir. Bu hallerde, aslında toplu isçi çıkısı olmasınaragmen toplu isçi çıkarma hükümleri uygulanmamaktadır.Tezimizin üçüncü bölümü ?Toplu İsçi Çıkarma Hükümlerine AykırılıgınSonuçları? dır. Bu bölümde, toplu isçi çıkarma usulüne aykırılık, isvereninyeniden ise alma yükümlülügüne aykırı davranısı hallerinde uygulanacakyaptırım konusuna deginilmistir. Ayrıca bu bölümde, toplu isçi çıkarmahükümlerinin is güvencesi hükümlerini bertaraf etmek amacıylakullanılamaması konusu da incelenmistir.
Özet (Çeviri)
The subject of the thesis is `?Collective Redundance??. In our law,Labour law no 4857 with collective redundance that be arranged asinternational norm. When arrangement in law is examined, the CollectiveRedundance?s description appaers to be so: a determined number of employeeare discharged for economical reasons with a decision employment terminationof a given number in a given period of time.The thesis is formed of three parts:In first part, international norms relating to the matter of collectiveredundancy is examined. Legal arrangements relating to collective redundancyis examined, especially those in France, Germany and Switzerland, Italy andAzerbaijan?s Law as an example from the east. Also in this part, the legalarrangement from Labour law no 3008 to Labour law no 4857 in Turkish Lawis examined. The concept of the collective redundancy has been tried to bepointed out in this way.The second part of the thesis is ?Characteristics of CollectiveRedundance and Obligations Of The Employer?. In this part, the reasons ofcollective redundance, its duration and which rate or number of employee areneeded to be discharged from work have been mentioned. Also, in this part,cases that don?t qualify as collective redundancy have been examined. In suchcases, eventhough there is a collective redundancy that is taking place, thejudgements of collective redundancy is not applied.