Sürmene kıyılarında derin su serpme ağının av veriminin incelenmesi
Investigating the catching efficieny of deep water cast nets in Surmene coast
  1. Tez No: 498251
  2. Yazar: MUSTAFA EMANET
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Derin Su Serpme Ağı, Sürmene, Av Verimi, Deep Water Cast Net, Sürmene, Catching Efficiency
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışma, Trabzon ili Sürmene kıyılarında yaz ve sonbahar mevsiminde küçük balıkçılar tarafından mezgit (Merlangius merlangus) avcılığında yaygın olarak kullanılan derin su serpme ağının (Çarmıklı serpme) kullanım yoğunluğunu ve av verimini incelemeyi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, Sürmene'de bulunan dört farklı balıkçı barınağında bu avcılık ile uğraşan 26 balıkçı teknesi ile 2016 ve 2017 sezonunda anketler yapılmıştır. Anket ile bölgede bu avcılık ile uğraşan teknelerin teknik özellikleri ve temel avcılık parametreleri belirlenmeye çalışılmıştır. Buna ek olarak, derin su serpme ağının yaygın olarak kullanıldığı bu bölgede 12 ay boyunca aylık örneklemeler gerçekleştirilerek bu ağın bölgedeki av verimi de belirlenmiştir. Örneklemelerde mezgit balığından aylık olarak 100 adet örneğin boy ve ağırlık ölçümü gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, operasyon başına av verimi, toplam avın operasyon sayısına bölünmesi ile hesaplanmıştır. Balıkçıların anketlerde verdikleri beyanlara göre, 2016 ve 2017 yıllarında 50 günün üzerinde av yaptıkları, her denize çıktıklarında bu av için 6 litre yakıt miktarının üzerinde yakıt tükettikleri ve operasyon başına minimum 1,2±0,1 kg balık yakaladıkları belirlenmiştir. Denemelerde ise av verimi balıkçıların belirttiği av sezonunda 1,9±0,2 kg hesaplanmıştır. Tüm yıl için bu değer ise 1,1±0,1 kg/operasyon olarak belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, bu av aracının tüm Karadeniz sahilinde kullanım durumunun araştırılması gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the usage intensity and catching efficiency of deep water cast net for catching whiting (Merlangius merlangus) which is commonly used by small scale fishermen in summer and autumn seasons on the coast of Sürmene town of Trabzon city. In accordance with this purpose, questionnaires were performed with 26 fishermen who used this gear in 2016 and 2017 fishing season of this gear. It was tried to determine the characteristics of the fishing boats which used this gear in the region and the basic fishing parameters. In addition, monthly sampling was carried out to determine the catching efficiency of this gear for 12 months in this region where deep water cast net is widely used. Every month, total length and weight of 100 whiting which is taken from the total catch randomly were measured. In the study, the catch per unit effort was calculated by dividing the total number of fishing operations. According to the statements made by the fishermen in the surveys, it was determined that fishermen are overboard in more than 50 days, consume more than 6 liters of fuel per fishing operation when they go to the sea and catch at least 1,2±0,1 kg fish per operation. In the experiment, 1,9±0,2 kg was calculated during the fishing season specified by fishermen. As a result of the study, it is clear that this fishing methods needs to be investigated on the whole Black Sea coast.