Uzatma ağlarında farklı donam faktörlerinin balıkların yakalanma şekilleri üzerine etkisinin dalış teknikleri kullanılarak belirlenmesi
Determination of the effect of different hanging ratios on capture manner of the fish in gill nets by using diving techniques
  1. Tez No: 498252
  2. Yazar: ÇETİN KEDİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN AYAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Deniz Bilimleri, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Marine Science, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Uzatma Ağı, Donam Faktörü, Av Verimi, SCUBA, Gillnet, Hanging ratio, Catching efficiency, SCUBA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Çanakkale kıyılarında barbun (Mullus barbatus ve Mullus surmuletus) türlerini avlamak amacı ile kullanılan uzatma ağlarında farklı donam faktörlerinin balıkların ağa yakalanma şekli üzerine etkisinin aletli dalış (SCUBA) gözlemleri ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemeler Çanakkale Boğazı ve çevresinde, Temmuz – 2017 ile Ekim – 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, 20 mm göz genişliğinde, E=0,35, 0,50, 0,65 donam faktöründe her biri 35 metre uzunluğunda olan uzatma ağları yapılmıştır. Bu ağların her birinden 3 adet, toplamda 9 ağ yapılarak, 3 tekrar elde edilmiştir. Farklı donam faktöründe yapılan ağlardan, birbirlerine uç uca eklenerek, toplamda 315 m uzunlukta bir deneme ağı meydana getirilmiştir. Deneme ağı sabah gün doğmadan önce ve akşam gün batımına yaklaşık 3 saat kala denize indirilmiştir. Ağlar denizden kaldırılmadan hemen önce, SCUBA dalış ekipmanları kullanılarak, ağa yakalanan balıkların sualtı video ve fotoğraf makinesi ile detaylı çekimleri yapılmıştır. Dalış tamamlandıktan hemen sonra deneme ağı sudan kaldırılarak ağa yakalanan canlıların ölçümleri yapılmıştır. Ertesi gün yakalanma şekli sualtı görüntüleri kullanarak teyit edilmiştir ve ağdan dökülen balıklar tespit edilmiştir. Denemeler sonucunda donam faktörünün av verimini etkilediği belirlenmiştir. Küçük donam faktörüne sahip ağların büyük donam faktörüne sahip ağlara oranla daha fazla av yaptıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed the determination of the effects of different hanging ratio on fish capture manner of red mullets (Mullus barbatus ve Mullus surmuletus) nets by using SCUBA diving observations. The experiments were performed between July and October 2017 on the coast of Çanakkale. In the study, gill nets each with a length of 35 m, a hanging ratio of 0.35, 0.50 and 0.65 were made. Three gill nets with different hanging ratio were made in three repetitions and a total of 9 nets were obtained. A net of 315 m in total was added sistematicaly to the net by adding the ends to each other. The test nets was deployed before the sunrise and about 3 hours before sunset. Just before the nets were hauled from the sea, SCUBA diving equipment was used to record the capture manner of the fish caught in the test nets by using underwater video and photographic equipment. As soon as the diving was completed, the test nets was hauled from the sea, the fish caught by the nets were measured and recorded the capture manner. The following day, the capture manner of the fish caught by the nets were confirmed using underwater video and photos, and fish spilled from the nets were identified. As a result of the experiments, it was determined that the hanging ratio influences catching efficiency. It has been found that nets with a small hanging ratio have more catching than nets with a biger hanging ratio.