Farklı dayanımlı bazı özel betonlar ile geleneksel betonun gerilme-şekil değiştirme davranışlarının karşılaştırılması
Comparison of exercise conventional concrete stress-shape replacement excitations of normal and high strengthen special concrete
  1. Tez No: 498383
  2. Yazar: TOKHIRI KAMOLZODA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Çelik Lif, Mikro Polipropilen Lif, Kendiliğinden Yerleşen Beton, Gerilme-Şekil Değiştirme, Elastisite Modülü, Tokluk, Concrete, Steel fiber, Micro-polypropylene Fiber, Self Compacting Concrete, Stress-Strain, Modulus of Elasticity, Toughness
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Malzemeleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada farklı dayanımlı bazı özel betonlar ile geleneksel betonun gerilme-şekil değiştirme davranışlarını karşılaştırılmıştır. Çalışmada özel beton olarak çelik lifli, mikro polipropilen lifli ve kendiliğinden yerleşen betonlar seçilmiştir. Dayanım sınıfı olarak da C16, C30 ve C50 betonları alınmıştır. Deneylerde maksimum agrega çapı 16 mm, çelik lif ve mikro polipropilen lif oranı %1, mineral katkı olarak silis dumanı seçilmiş, kimyasal katkı olarak ise süper akışkanlaştırıcı katkı kullanılmıştır. Taze beton deneyleri olarak çökme, birim ağırlık ve yayılma; sertleşmiş beton deneyleri olarak ise eksenel basınç dayanımı ile eğilmede çekme deneyleri yapılmıştır. Betonların eksenel basınç yükü altındaki gerilme-şekil değiştirme grafiklerinin elde edildiği çalışmada tüm betonların elastisite modülleri ve toklukları hesaplanmıştır. Sonuç olarak; düşük (C16), orta (C30) ve nispeten yüksek (C50) beton sınıfına sahip olan betonların şekil değiştirme kapasitelerinin birbirinden farklı oldukları belirlenmiştir. En fazla şekil değiştirme kapasitesine sahip betonların ise çelik lif içeren betonlar olduğu belirlenmiştir. Tüm beton çeşitlerinde, beton sınıfı arttıkça elastisite modülü de artmıştır. Ayrıca, 30MLPB hariç, diğer tüm sınıflarda çelik lif içeren betonların en yüksek tokluk değerlerine sahip olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, stress-strain behaviors of some types of special concrete with different strength are compared with those of conventional concrete. Concretes including steel fibers and micro polypropylene fibers and self-compacting concrete were chosen as special concretes. C16, C30 and C50 were also taken as strength classes. The maximum aggregate size was 16 mm, the ratio of steel fiber and micro polypropylene fiber was 1%, silica fume was used as a mineral additive and super plasticizing additive was used as a chemical additive in the tests. Slump, unit weight and slump-flow were chosen as fresh concrete tests; axial compressive strength and flexural strength tests were carried out as hardened concrete tests. In the study of the stress-strain diagrams of concrete under axial pressure load, elastic modulus and toughness of all concretes were calculated. As a result; it has been determined that the strain capacities of concrete with low (C16), medium (C30) and relatively high (C50) concrete classes are different from each other. Concretes with the highest strain capacity were determined to be concrete containing steel fiber. In all concrete types, as the concrete class increases, the modulus of elasticity also increases. It was also determined that concrete containing steel fiber in all other classes has the highest toughness values except 30MLPB.