Ağır betonların elastisite modülünün modellenmesi
Modeling of heavy concrete modulus of elasticity
  1. Tez No: 341594
  2. Yazar: SÜLEYMAN İLKER ÇAKI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSETTİN KILINÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Barit, Ağır Betonlar, Elastisite Modülü, Barite, Heavy Concrete, Modulus of Elasticity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Çimento, agrega, su ve gerektiğinde katkı maddelerinin belirli oranlarda karıştırılmasıyla beton meydana gelmektedir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte beton endüstrisinde de ilerlemeler meydana gelmiştir ve özel betonlar üretilmiştir.Ağır betonlar özel beton tiplerinden bir tanesidir. Ağır betonları geleneksel betonlardan ayıran en önemli husus; kullanılan agregaların farklı oluşudur. Teknik literatürde birim kütleleri genellikle 2800 kg/m3 den daha büyük olan betonlar ağır beton olarak adlandırılmaktadır.Betonun basınç dayanımını etkileyen tüm etkenler elastisite modülünü de etkileyebilmektedir. Betonun elastisite modülü genel olarak gerilme şekil değiştirme eğrisine çizilen teğetin eğimi olarak elde edilmektedir. Bazı ülke yönetmeliklerinde agrega sınıfına bağlı bağıntılar bulunmaktadır. Ancak ağır betonlar için önerilen bir formül bulunmamaktadır.Bu çalışmada yapılan deneylerle ağır betonların elastisite modülünün hesaplanmasına yardımcı olacak formüller elde edilmeye çalışılmıştır. Barit agregası ile üretilmiş ağır beton numunelerinin ultrases deneyleri, basınç dayanımları, statik elastisite modülü deneyi ve poisson oranları deneyleri yapılmıştır. Bulunan sonuçlar, TS 500, ACI ve CEB yönetmeliklerindeki formülleriyle elde edilen sonuçlarla karşılaştırılarak rölatif yaklaşımlar hesaplanmıştır.Deneysel çalışma sonucunda baritli ağır betonların birim hacim ağırlığa göre ve ultrases hızına bağlı olarak hesaplanan elastisite modülünün sonuçları ile TS 500, ACI ve CEB'de verilen basınç dayanımına göre hesaplanan elastisite modülü değerlerinin birbirine çok yakın olduğu görülmüştür. Bu sebeple barit agregalı ağır betonların TS 500, ACI ve CEB'de verilen basınç dayanımına bağlı elastisite formülünün kullanılarak elastisite modüllerinin hesaplanabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Cement, aggregates, water and additives as needed by mixing specific proportions of concrete occurs. With the advent of technology advances have occurred in the concrete industry, and special concretes were produced.Heavy concrete is one of the special types of concrete. The most important factor that separates the traditional concretes heavy concrete, aggregates used is that different. Volume mass in the technical literature generally greater than 2800 kg/m3 concrete called heavy concrete.All factors affecting the compressive strength of concrete also affect the modulus of elasticity. Modulus of elasticity of concrete in general stress strain curve is obtained as the slope of the tangents. Some country codes are aggregates depending on the class relations. However, there is a formula recommended for heavy concrete.The experiments conducted in this study will help the heavy concrete formulas are obtained for the calculation of the modulus of elasticity were studied. Barite is a heavy aggregate concrete samples produced by the ultrasound tests, compressive strength, static modulus of elasticity and Poisson's ratio tests were carried out experiment. The results, TS 500, ACI and CEB approaches to relative regulations, the formulas are calculated by comparing the results obtained.As a result of an experimental study of heavy barite unit volume of concrete modulus of elasticity is calculated by weight, depending on the speed of ultrasound results and the TS 500, ACI and CEB modulus of elasticity is calculated based on the compressive strength values were very close to each other. For this reason, heavy barite aggregate concretes TS 500, ACI and CEB due to the compressive strength of elasticity modulus of elasticity can be calculated using the formula seen.