Karaburun yarımadası civarındaki avlanabilir kupez balığı, boops boops (Linnaeus,1758) popülasyonunun sagittal otolit biyometrisi ve özellikleri
Sagittal otolith biometry and properties of fishable bogue fish, boops boops (Linnaeus, 1758) population in Karaburun and its vicinity
- Tez No: 498517
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT FİLİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Boops boops otolit uzunluğu, Otolit genişliği, Otolit ağırlığı, Balık boyu, Balık ağırlığı, Boops boops otolith length, Otolith width, Otolith weight, Fish length, Fish weight
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Bu çalışmada, Eylül 2015 ayı içinde İzmir İli olan Karaburun Yarımadası'ndan her boy grubunu temsil edecek şekilde alınan 121 adet örnek kupez balığı (Boops boops) bireyinin sagittal otolit boyu (OB), genişliği (OG) ve ağırlığı (OA) ile balık boyu (TB), balık ağırlığı (TA) arasındaki ilişkiler incelenmiştir. B. boops örnek popülasyonunun sağ ve sol sagittal otolitleri arasında ölçümler (uzunluk, genişlik ve ağırlık) bakımından önemli bir fark bulunmamış (p> 0,05), bu nedenle hesaplamalarda sadece sağ otolitler kullanılmıştır. Hesaplanan regresyon formülleri şu şekilde sunulmuştur: TB= 0,120+OG*19,1470; TB= 0,302*OA17,8290; TB= 0,289+OB*19,7550; TA= 54,727*OB0,0003; TA= 32,585*OG*0,0021; TA= 0,092+OA*0,0063; OA= 67,523*OB28,8560; OA= 29,752*OG*17,4740; OA= 46,035*OB24,5750. Hesaplanan regresyonlar 0,57 (TA-OA) ile 0,87 (TB-OA) arasında değişen determinasyon katsayıları ile ifade edilmiştir. Bu çalışma ile B.boops türünün otolit biyometrisi ile ilgili ilk veri sağlanmıştır. Morfometrik ilişkilerin analizi ile, otolit boyu ve ağırlığının B.boops boy ve ağırlığının hesaplanmasında iyi birer indikatör olduğunu göstermiştir. Bu çalışma ile, Boops boops ile beslenen canlıların midelerinde bulunan otolitlerin incelenerek, balık büyüklüğü ve buna bağlı avcılık miktarlarına ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In the present study, the relationship equations were calculated between fish length (TL), weight (TW) versus sagittal otolith length (OL), height (OH) and weight (OW) in bogue fish (Boops boops, Linnaeus, 1758) specimens (n=121) captured from off the Karaburun Peninsula (Urla, İzmir Bay) in September 2015. Since no statistical differences between left and right otoliths (p> 0,05), only rigth otoliths were used for calculations. Regression formulas were calculated as follows: TL= 0,120+OH*19,1470; TL= 0,302*OW17,8290; TL= 0,289+OL*19,7550; TW= 54,727*OL0,0003; TW= 32,585*OH*0,0021; TW= 0,092+OW*0,0063; OW= 67,523*OL28,8560; OW= 29,752*OH*17,4740; OW= 46,035*OL24,5750. Calculated regressions were displayed a coefficient of determinations ranging between 0,57 (TW-OW) and 0,87 (TL-QW). The aim of this study is to fill in the missing data concerning otolith and fish size relationships of the species, thereby providing researchers studying food habits of top predators to determine the size and weight of prey fish from length or weight of recovered otoliths.