Ula (Muğla) ilçesinin etnobotaniği
Ethnobotany of Ula (Mugla)
- Tez No: 498527
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜVEN GÖRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Ula, Etnobotanik, Tıbbi bitkiler, Ula, Ethnobotany, Medical plants
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Muğla İli Ula İlçesi Merkez ve bağlı mahallelerinde 2016-2018 yılları arasında yaptığımız etnobotanik alan çalışmamızda farklı yaş ve sosyal kategorilerden kişilerle görüşülmüştür. Çalışma alanımız olan Ula'da 53 familyaya ait 123 bitki türü kaydedilmiştir. Bu bitkilerden 70 tanesi yörede doğal yayılışa sahip olup, 45 tanesi de halk tarafından yetiştirilmektedir. 10 bitki türü ise hiçbir şekilde yetiştirilmemektedir. 10 bitki türü aktarda, 8 bitki türü pazarda tespit edilmiştir. Yörede kullanılan bitkilerin çoğunlukla tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanıldığı görülmüştür.71 bitki türünün tıbbi, 69 bitki türünün gıda ve baharat amaçlı kullanımları saptanmıştır. Bölgede 28 bitki yakacak, süpürge ve eşya yapımında, 2 bitki türü koruma temizlik ve bakım amaçlı kullanılmaktadır. Doğal olarak yetişen 53 familya içerisinden Rosaceae 12 tür, Lamiaceae 10 türle en yüksek kullanım oranına sahiptir. Rosaceae familyasına ait Cydonia oblonga Mill., Pyrus communis L. ve Lamiaceae familyasına ait Origanum onites L. ve Lavandula stoechas L.'nın yörede yaygın olarak kullanılan bitkiler arasında olduğu tespit edilmiştir. İçerdiği bitki türü sayısı bakımından bu familyaları 9 türle Fabaceae, 7 türle Poaceae izlemektir. Ayrıca Hypericaceae'den Hypericum perforatum L. var. perforatum, Pinaceae'den Pinus nigra Arn., Platanaceae'den Platanus orientalis L. Oleaceae'den Olea europaea L. Tiliaceae'den Tilia rubra L. yörede yaygın olarak kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The ethnobotany field study we conducted between the years 2016-2018 in the central and affiliated neighborhoods of Muğla Province, Ula District was discussed with people from different age and social categories. In Ula, our study area, 123 plant species belonging to 53 families were recorded. 70 of these plants have natural distribution in the region and 45 of them are grown by the public.10 plant species are not cultivated in any way. 10 plant species were identified in the achtar, 8 plant species were detected in the market. Plants used in the region were mostly used for medical and food purposes. 71 plant species were found medicinal, 69 plant species were used for food and spice purposes. In the district 28 plants are used for burning, broom and goods, 2 plant types are used for cleaning and maintenance purposes. Among the naturally grown 53 families Rosaceae has 12 species, Lamiaceae has the highest utilization rate with 10 species. Origanum onites L. and Lavandula stoechas L. belonging to the family Rosaceae Cydonia oblonga Mill., Pyrus communis L. ve Lamiaceae were found to be among the plants widely used in the region. In terms of the number of plant species they contain, these families are followed by 9 species of Fabaceae and 7 species of Poaceae. Hypericum perforatum L. var. perforatum from Hypericaceae, Pinus nigra Arn. from Pinaceae, Platanus orientalis L., Olea europaea L. from Oleaceae and Tilia rubra L. from Tiliaceae, are among the plants widely used in the region.