Tarımsal üretim ve yeniden üretimde simgesel değerler: Toprak ana ve köylü ahlâkı Muğla/Ula örneği
Symbolic values ​​in agricultural production and reproduction: Mother earth and peasant ethics Muğla/Ula example
  1. Tez No: 935895
  2. Yazar: YEŞİM AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toprak ana, kutsal, tarımsal üretim, Tanrıça ana miti, seküler, rasyonalite, karşılıklılık, mother Earth, sacred, agricultural production, mother the Goddess myth, secular, rationality, reciprocity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tarımsal Üretim ve Yeniden Üretimde Simgesel Değerler: Toprak Ana ve Köylü Ahlâkı Muğla/Ula Örneği ÖZET Bu tez, tarımsal üretimi hem ekonomik hem de toplumsal bir üretim tarzı olarak incelemekte, tarımsal faaliyetlerin belirlediği yaşam tarzlarına ve Anadolu'da yaygın olan aile temelli tarım modelinde üretim ve yeniden üretim dinamiklerine odaklanmaktadır. Çalışma, tarımsal üretimin ekonomik ve dini/ahlaki boyutlarına ve bunların toplumsal ilişkilerdeki sembolik ve somut tezahürlerine odaklanmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye'nin Muğla ili, Ula ilçesinin köylerinde kadın çiftçilerle nitel araştırma yöntemiyle bir saha araştırması gerçekleştirilmiş ve maddi üretim ile toplumsal yeniden üretim arasındaki ilişki, bu kadınların hayatlarındaki seküler ve kutsal alanların kesişiminde aranmıştır. Bulgular, aile temelli tarımsal üretimin, kadınların toprağın kendisi kadar besleyici ve doğurgan olduğu fikri üzerinden işlediğini ortaya koyuyor. Kadın çiftçiler, ürünlerine ve hayvanlarına tıpkı dünyanın bizleri, tüm canlıları çocukları olarak kucaklaması gibi annelik duygularıyla yaklaşmakta, bu da tarımsal üretimin genellikle kadınların ve dünyanın anneliği etrafında kurulan sosyal örgütlenme ile yarı seküler ekonomik amaçlara hizmet ettiğini göstermektedir. Ayrıca kadınların çiftçiliği sevdikleri ve bunu sosyo-ekonomik açıdan özgürleştirici bir faaliyet olarak algıladıkları tespit edilmiştir. Ancak, sosyal haklar ve maddi kazanımlar açısından dezavantajlı gördükleri için çocuklarının tarımla uğraşması konusunda genellikle isteksizdirler. Tarım işçiliğini özgürce seçilmiş bir meslekten ziyade aileyi beslemek için zorunlu bir görev olarak görmekteler. Bu çalışma, kadınların aile temelli tarımsal üretimdeki rolünü ve tarımsal faaliyetlerin toplumsal değer ve sembollerle ilişkisini anlamayı amaçlamakta, konuya sosyolojik ve antropolojik bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Tarımsal Üretim ve Yeniden Üretimde Simgesel Değerler: Toprak Ana ve Köylü Ahlâkı Muğla/Ula Örneği ABSTRACT This thesis examines the agricultural production as both an economic and social mode of production, focusing on the lifestyles dictated by agricultural activities and the dynamics of production and reproduction in the family-based agricultural model prevalent in Anatolia. The study analyzes the economic and religious/moral aspects of agricultural production and their symbolic and concrete manifestations in social relations. In this context, a field research was conducted with women farmers in the villages of Ula district, located in Muğla province of Türkiye, with qualitative research method, where the relationship between material production and social reproduction is sought at the intersection of secular and sacred realms in the lives of the woman farmers. The findings reveal that the family-based agricultural production operates on the idea of women being as nurturing and fertile as the land itself. Women farmers approach their crops and livestock with maternal feelings just as the Earth embraces us, all the living beings, as its children, demonstrating that the agricultural production often serves semi-secular economic purpose with social organisation established around the motherhood of women and the Earth. It was also found that women enjoy farming and perceive it as a socio-economically liberating activity. However, they are generally reluctant for their children to engage in agriculture, as they view it as disadvantageous in terms of social rights and financial gains. Yet, they considered agricultural labor as an obligatory duty for themselves to feed the family rather than freely selected profession. This study aims to understand the role of women in family-based agricultural production and the relationship between agricultural activities and social values and symbols, offering a sociological and anthropological perspective on the subject.