200°C'nin üzerinde ısıl işlem uygulanan ve verniklenen odunun dış ortam koşullarında fiziksel performans özelliklerinin belirlenmesi
Determination physical properties of heated above 200°C and varnished wood after weathering
  1. Tez No: 498535
  2. Yazar: ŞABAN KART
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
  6. Anahtar Kelimeler: Isıl İşlem, Sarıçam (Pinus Sylvestris L.), Doğu Kayını (Fagus Orientalis Lipsky), Poliüretan Vernik (PV), Selülozik Vernik (SV), Doğal Yaşlandırma, Yüzey Pürüzlülüğü, Renk, Parlaklık, Heat Treatment, Scots Pine (Pinus Sylvestris L.), Oriental Beech (Fagus Orientalis Lipsky), Polyurethane Varnish (PV), Cellulosic Varnish (CV), Surface Roughness, Color, Gloss
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağaç İşleri Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada ısıl işlem gören ve daha sonra verniklenen sarıçam ve Doğu kayını odununun Muğla yöresi iklim koşullarında 3 ve 6 aylık sürelerde doğal yaşlandırma işlemine tabi tutulduktan sonra yüzey pürüzlülüğü, parlaklık ve renk değişimi gibi bazı yüzey özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Isıl işlem sarıçam ve Doğu kayını odunu için fırında 1, 2 ve 3 saat sürede 205, 215 ve 225°C'ler de gerçekleştirilmiştir. Isıl işlemden sonra Sarıçam ve Doğu kayını odunu deney örnekleri poliüretan ve selülozik vernikle vernikleme işlemine tabi tutulmuştur. Deney sonuçlarına göre doğal yaşlandırma işlemi deney örneklerinin yüzey pürüzlülüğünde artışa sebep olmuştur. Isıl işlem gören ve daha sonra verniklenen doğu kayını ve sarıçam deney örnekleri yüzey pürüzlülüğü, parlaklık ve renk gibi yüzey özellikleri açısından sadece verniklenen deney örneklerine göre doğal yaşlandırma işleminden sonra daha olumlu sonuçlar vermiştir. Genellikle ısıl işlem süresi ve sıcaklık arttıkça sarıçam ve Doğu kayını odunu deney örneklerinin yüzey özelliklerinde olumlu yönde iyileşmeler gözlemlenmiştir. Deney sonuçlarına göre doğal yaşlandırma işlemi sonunda poliüretan vernikle verniklenen deney örnekleri yüzey pürüzlülüğü ve renk bakımından daha olumlu sonuçlar verirken, selülozik vernikle verniklenen deney örnekleri parlaklık değerleri açısından daha olumlu sonuçlar vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed to investigate some surface characteristics such as surface roughness, gloss, and color changes of heated and varnished Scots pine (Pinus sylvestris L.) and Oriental beech (Fagus orientalis Lipsky) after weathering for 3 and 6 months in Mugla Region. Heat treatment of Oriental beech and Scots pine woods were carried out by hot air in an oven for 1, 2, and 3 h at 205, 215, and 225°C. After heat treatment, Scots pine and Oriental beech wood specimens were varnished using a polyurethane and cellulosic varnish. The results showed that weathering caused increase of surface roughness of wood specimens. Heated and varnished Oriental beech wood gave better surface characteristics such as surface roughness, gloss and color characteristics than only varnished Oriental beech and Scots pine after weathering. Generally, higher duration and temperature for Scots pine and Oriental beech resulted in better surface characteristics of Oriental beech and Scots pine woods after weathering. Our results showed that while polyurethane varnished wood gave better results in terms of surface roughness and color characteristics, cellulosic varnished wood gave better results in terms of gloss values after weathering.