Denizli yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarının belirlenmesi
Nutrient removal by yield and pruning in different wine grape varieties (chardonnay, Kalecik karasi and shiraz) located in Denizli province
  1. Tez No: 498598
  2. Yazar: KEMAL MELER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EŞREF İRGET
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şaraplık üzüm, topraktan kaldırılan besin elementi, verim, budama, Denizli, Wine grape varieties, nutrient / uptake, yield, pruning, Denizli
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışma, Denizli ili Güney, Çal ve Bekilli ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen 3 şaraplık üzüm çeşidinin (Chardonnay, Kalecik Karası ve Shiraz) üzüm ve budama artığı ile topraktan kaldırdıkları mineral besin maddesi miktarlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu çerçevede Chardonnay, Kalecik Karası ve Shiraz çeşitlerini temsilen 15'er bağdan (toplam 45 bağ) üzüm ve budama artığı çubuk örnekleri alınmış ve makro (N, P, K, Ca ve Mg), mikro (Fe, Mn, Zn ve Cu) besin elementi analizleri yapılmıştır. Araştırmada ayrıca üzüm verimleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre verim (kg/da) Chardonnay çeşidinde 749 – 1308, Kalecik Karasında 845 – 1400, Shiraz çeşidinde ise 706 – 1479 arasında değişmektedir. Budama miktarlarının (kg/asma) her 3 çeşit için sırası ile 1,8 – 2,2; 1,8 – 2,1; 1,7 – 1,9 arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırma sonuçları çeşitlere göre değişmekle beraber 1 da bağdan üzüm ile (kg/da) 1,18 – 2,96 N; 0,08 – 0,36 P; 1,24 – 3,40 K ve (g/da) 0,07 – 131,48 Fe; budama ile (kg/da) 1,05 – 2,51 N; 0,09 – 0,40 P; 0,43 – 1,30 K ve (g/da) 3,20 – 26,41 Fe; üzüm + budama artığı ile (kg/da) 2,98 – 4,32 N; 0,22 – 0,58 P; 2,46 – 3,80 K ve (g/da) 4,58 – 75,44 Fe kaldırdıkları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Kalecik Karası çeşidinin diğer çeşitlere göre daha yüksek miktarda besin elementi kaldırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the removal of plant mineral nutrients by the yield and pruning in 3 different wine grape varieties (Chardonnay, Kalecik Karası and Shiraz) located at Denizli province of Turkey. In this context, representative soil, leaf, fruit (grape) and pruning samples were taken from 15 vineyards for each varieties and analyzed. Results revealed that the yield of the examined varieties changed between 749 – 1308, 845 – 1400 and 706 – 1479 kg/da for Chardonnay, Kalecik Karasi and Shiraz, respectively. Amount of the pruned canes changed between 1,8 – 2,2, 1,8 – 2,1 and 1,7 – 1,9 kg/vine. In general, the quantity of nutrients removed by grape varied between 1,18 – 2,96 kg/da N; 0,08 – 0,36 kg/da P; 1,24 – 3,40 kg/da K; 0,07 – 131,48 g/da Fe and by pruning 1,05 – 2,51 kg/da N; 0,09 – 0,40 kg/da P; 0,43 – 1,30 kg/da K; 3,20 – 26,41 g/da Fe. The total amount of nutrients removed by grape + pruned cane varied between 2,98 – 4,32 kg/da, 0,22 – 0,58 kg/da, 2,46 – 3,80 kg, 4,58 – 75,44 g/da for N, P, K and Fe respectively.