Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçeleme ve Türkiye'de uygulanabilirliği
Gender sensitive budgeting and its applicability in Turkey
  1. Tez No: 498637
  2. Yazar: TEVFİK GÖKHAN SARIIŞIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL AĞCAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme, Toplumsal Cinsiyetin Ana Akımlaştırılması, Gender Mainstreaming, Gender Sensitive Budgeting, Gender Equality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Toplumsal cinsiyet eşitliği kadınlar ile erkeklerin kamusal ve özel hayatın tüm kademelerinde eşit şekilde var olabilmesi, hayatın sosyal, ekonomik ve toplumsal tüm aşamalarına aynı koşullar altında katılabilmesi ve bu alanlarda söz sahibi olabilmesi anlamına gelmektedir. Dönüştürücü bir cinsiyet eşitliği stratejisi olan toplumsal cinsiyetin ana akımlaştırılması, politika oluşturma safhasında toplumsal cinsiyetçi bakış açısını en başında merkeze alarak toplumsal cinsiyet eşitliğinin program ve süreçler ile bütünleşmesini sağlar, ayrıştırıcı veya eşitsizliği derinleştiren politikaların önüne geçer. 1980'li yılların ortalarında ilk kez Avustralya'da ortaya çıkan cinsiyete duyarlı bütçelemenin amacı devletin mali araçlarını özellikle bütçesini kullanarak cinsiyet ayrımcılığının önüne geçmek ve toplumda kadınların daha çok söz sahibi olmasını sağlamaktır. Çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin problemleri ve çözüm yollarını ortaya koymak; cinsiyete duyarlı bütçelemenin Türkiye'de uygulanabilirliğini açıklamaktır. Söz konusu aracın Türkiye'de uygulanabilirliği için kamu kurumları cinsiyete dayalı bütçe oluşturulması için beraber çalışmalıdır. Bunun yanında cinsiyet eşitsizliğinin toplumda bir“sorun”olarak kabul edilmesi amacıyla medya araçları etkin bir biçimde kullanılmalı; okullar da bu doğrultuda eğitim vermelidir. Eğitime ayrılan bütçe artırılmalı; devlet, kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla politikalar geliştirmelidir.
Özet (Çeviri)
Gender mainstreaming provides that men and women can exist equally at all levels of public and private life and participate economical, social and all phases of life and have a say in these areas. Popularization of gender mainstreaming which is a strategy of modifier gender equality, provides the consolidation between gender mainstreaming and programs and processes moving sexist point of view into central firstly and then precludes inequality and discriminative policies. In mid 80s the first goal of Gender-Responsive Budgeting emerged in Australia is to preclude gender apartheid using financial intermediary of government especially government budget and to provide to women with having a say in society. The purpose of study is to reveal problems and solutions about gender mainstreaming; and to explain Gender-Responsive Budgeting applicability in Turkey. For the applicability of the relevant subject in Turkey the public institutions should cooperate in order to create a gender based budget. Additionally media tools must be used effectively for gender inequality to be accepted as a“problem”; schools should provide education in this direction. The budged allocated to education must be increased; the government should develop policies to provide gender equality.