Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun romanlarında kahramanlık miti
Mustafa Necati Sepetçioğlu is novels in the herotic mtyh
- Tez No: 498636
- Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET UÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mit, Mitin işlevi, Kahramanlık, Kahramanlık miti, Mustafa Necati Sepetçioğlu, Myth, the function of myth, valour, valour myth, Mustafa Necati Sepetçioğlu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kutsal metinlerden, tarihsel romanımıza uzanan geniş çizgide hep var olan mitler, edebiyatımızın ana damarıdır. Bu damardan beslenen duyguların ve düşüncelerin izlerini sadece edebi alanda değil, tüm yaşamımızda, sanat dallarımızda ve bilim de görmek mümkündür. Hazırlanan bu çalışmada ilk olarak insanlığın dünyayı algılama ve ilk öğrenme şekilleri olan mitler hakkında araştırma yapılmış ve bu araştırmanın neticesinde mitin ihtiva ettiği anlamdan çok işlevi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise mitin bir alt dalı olan kahramanlık mitleri değerlendirilmiş, önemli araştırmacıların kahraman tasarımları incelenmiştir. Çalışmanın esasını oluşturan üçüncü bölümde ise, Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun on iki romanından hareketle kahramanın genel özellikleri ve biyografik macerasında, yol haritaları tespit edilmeye çalışılmış ve bir kahraman tasarımına ulaşmak hedeflenmiştir. Kahramanların benzer ve ayrılan yönleri üzerinde durulacak araştırma da mitlerin amacı ve varlık sebebi hakkında da bir kanıya varılabilir. Bu çalışmanın esas amacı edebi metinlerde kahramanlık mitini taramak değil, mitolojik unsurların ortaklığını ortaya çıkarmak suretiyle Türk insanının derin yaşam ilkelerini ortaya koymaktır. Çünkü bu hikâye gelecek kuşakları yönlendirme ve eğitmede, yani rol model olma konusunda ihtiyaç duyulan mucizevi bir reçetedir
Özet (Çeviri)
Myth that always exists in broad line extending from sacred text to the our historical novel is the foundation of our literature. It is possible to see trace of feelings and thoughts feeding from this foundation in not only literature but also in our whole life, in art branches and science. First of all, in this prepared study, research has been carried about to humanity perceives the world and myths that forms of learning first and it was focused on the function of myth rather than the meaning of myth at the consequence of this research. Secondly, it was evaluated valour myths which is being sub branch of the myth and was examined the heroic designs of significant researchers. In the third part which is the basis of the study, it was tried to find the general characteristics of the hero and road maps in his biographical adventure from Mustafa Necati Sepetçioğlu's twelve novels and was targeted to reach a heroic design. in the research to be emphasized similar and separate aspects of heroes, it can be also arrive a conviction about the purpose of myths and the reason for being. The fundamental purpose of this study, It is revealed the deep living principles of the Turkish people by demonstrating the partnership of mythological elements rather than to search for valour myths in literary texts. Because, this story is a miraculous prescription needed to guide and train future generations, (that is, role models).