Türk yargı kararları ışığında iştirak nafakası
Participation alimony in the light of Turkish judicial resolutions
- Tez No: 498644
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İştirak nafakası, Yargı kararları, İştirak nafakasında faiz, İştirak nafakasından feragat, İştirak nafakasında usul, Participation alimony, Judicial decisions, Interest on the part of the associate, Waiver on the part of the associate, Procedure on the part of the associate
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Türk toplumunun aileyi temele koyan bir yaşama biçimini benimsediği tartışmasızdır. Bu nedenle aile içerisinde çıkan sorunların en iyi şekilde çözümü toplumun sağlıklı bir toplum olarak devamı için zorunludur. Bir ailenin boşanma sonucunda dağılması durumunda bundan en büyük zararı ailede yaşayan çocukların göreceği kuşkusuzdur. İştirak nafakası ile çocukların; ana ve babaları evlilik içerisinde iken mevcut yaşayışlarının, ana ve babalarının boşanması sonrasında da aynı ekonomik koşullarda devamı hedeflenmiştir. Bu tez çalışmasında, öncelikle genel olarak nafaka kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın ikinci bölümünde toplumun geleceğinin güvencesi çocukların iştirak nafakası hakkı mümkün olduğunca detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde iştirak nafakasının hukuki niteliği, iştirak nafakası ödenmesi mümkün olan haller, iştirak nafakasının kapsamı, iştirak nafakasının süresi, iştirak nafakasının miktarı ve ödenme biçimi, iştirak nafakasının artırılması veya azaltılması/kaldırılması, iştirak nafakasında istemle bağlılık ilkesi, iştirak nafakasında tarafların anlaşması, iştirak nafakasında faiz, iştirak nafakası davasının konusuz kalması konularına yer verilmiştir. Çalışmanın son bölümü olan üçüncü bölümde ise iştirak nafakası davalarında uygulanacak usul irdelenmiş; bu irdelemede iştirak nafakası davasının tarafları, görevli ve yetkili mahkeme, harç, adli yardım, istinaf sınırı, temyiz sınırı, yargılama giderleri, yargılama usulü, iştirak nafakasında arabuluculuk, iştirak nafakasına ilişkin ilamların icrası ve nafakaya ilişkin ilama uyulmamasının yaptırımı olan tazyik hapsi konuları değerlendirilmiştir. İştirak nafakası ile ilgili güncel yargı kararları metnin akıcılığını bozmamak adına genellikle dipnotlarda sunularak uygulamanın bakış açısı ortaya konulmuştur. Çalışma içerisinde ve sonucunda iştirak nafakası ile ilgili“de lege ferenda”görüş ve öneriler sunularak çalışmaya son verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is unquestionable that the Turkish society adopts a lifestyle that is based on the family. For this reason, the solution of the problems within the family in the best way is necessary for the society to continue as a healthy society. If a family divorces as a result of the divorce, it is no doubt that children living in the family will see the biggest loss. Participation and childhood; while parents and daughters were in marriage, the present living conditions were aimed to continue under the same economic conditions after divorce of their parents. In this thesis, the concept of child support was first emphasized. In the second part of the study, the right of the future of society is examined in detail as much as possible for children's participation. In the second part of the work, the legal nature of the participation, the possible cases of participation, the scope of the participation, the duration of the participation, the amount of the participation and the amount of the participation, the increase or decrease of the participation obligation, the commitment principle of the participation, interest in interest, the issue of non-interest in the case of participating parties. In the third section, which is the last part of the study, the procedure to be applied in case of participating parties is examined; In this review, the subjects of the accusation of prisoners of conscience were assessed as the parties of the accusation and the court of competent jurisdiction, fees, legal aid, limit of appeal, limit of appeal, costs of proceedings, proceedings, mediation in the conglomerate, The current judicial decisions concerning the participation of the shareholder are generally presented in footnotes in order not to disturb the flow of the text. The study was ended by giving opinions and suggestions about“de lege ferenda”related to the participation in the study.