Hitit Ordusu'nun sefer teşkilatlanması
The war organization of the Hittite military
- Tez No: 498738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ERCÜMENT YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hitit, Askeri, Sefer, Anadolu, Savaş, Hittite, Military, Expedition, Anatolia, War
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Milattan önce (MÖ) II. binyılda Anadolu'nun coğrafi ve beşeri yapısını baktığımızda Anadolu coğrafyasının elverişli koşulları gerek bölgede bulunan devletler gerekse de dışarıdan bakıldığında önemli bir konuma sahipti. Bu dönemde Anadolu'da siyasi birliğini kurmaya çalışan ve kuran topluluklar araştırmamızda yer almıştır.Bu topluluklar;Hititler,Luviler,Palalar,Gaşkalar olarak değerlendirilmiştir. Bu saydığımız dört siyasi oluşum hakkında gerek sosyal ve ekonomik yaşantıları gerekse de askeri yaşantıları hakkında bilgi verilmiştir.Araştırmamızın da temel konusu olan Hititlerin askeri yapısı geniş yelpazede değerlendirilmiştir. Hititlerin savaşacak olan askerleri nasıl toparladığı,askerlerin ihtiyaçlarının nasıl giderildiği gösterilmiş olup.Hititlerin savaş öncesinde ve savaş sırasında izlediği stratejiler,kullandıkları askeri teçhizatlar hepsi ayrıntılı şekilde gösterilmiştir.Son kısımda ise dünya savaş tarihine geçecek olan,Hititler ile Mısırlar arasında geçen mücadele ve Kadeş Savaşı'na yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
When we look at the geographical and human structure of Anatolia, the suitable condition of Anatolian geography has an important place for both the states in the region and in the outside in the second millennium B.C. In this period, the communities focused on trying to create political unity in Anatolia were included in our research. These communities were Hittites, Luvians, Pala and Kaskas. We informed about the social, economic and military structure of these communities. The military structure of the Hittites, which is the main theme of our research, has been widely investigated.Ð'dI will also explain how Hittites controlled their military power, how they covered their food expense, the war strategies, and military supplies. The last part of the thesis includes the conflict between the Hittites and the Egyptians and the Battle of Kadesh.