İşletme mantığı açısından 'Sultan II. Mahmud Han Vakıfları' (Kurumları, hayır hizmetleri ve akarları)
  1. Tez No: 498763
  2. Yazar: ABDURRAHMAN YEŞİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER BAĞCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Tarih, İşletme, Sociology, History, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sultan II. Mahmud, işletme, vakıf, vakfiye, Sultan Mahmud II, management, waqf, foundation certificate
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Sultan II. Mahmud Han'a ait Vakıflar 1809-1832 yılları arasında kurulmuştur ve mazbut vakıf statüsünde Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini devam ettirmektedir. Sultan II. Mahmud'a ait onbir adet vakfiye üzerinde yaptığımız inceleme neticesinde hazırladığımız yüksek lisans tez çalışmamızda, Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinde 634 nolu defterde bulunan ve 1413, 1414, 1415, 1417 ve 1418 nolu defterlerde mükerrerleri yer alan ilki Hicri 29.04.1224 / Miladi 13.06.1809 tarihli, sonuncusu ise Hicri 07.07.1248 / Miladi 31.11.1832 tarihli vakfiyeler kaynak olarak kullanılmıştır. Vakfiyelerde yer alan bilgiler doğrultusunda hazırlamış olduğumuz tez çalışmamızda Sultan II. Mahmud'un kurmuş olduğu vakıfları, bu vakıfların kuruluş amaçlarını, hangi alanda hizmet verdiklerini, akarlarını, gider kalemlerini, personel istihdamını ve bu konularda belirlemiş olduğu politikaları açıklamaya ve günümüz şirketleri ile karşılaştırmalarını yaparak, medeniyetimizde nasıl bir yer tuttuklarını ortaya koyduk.
Özet (Çeviri)
The waqfs belonging to Sultan Mahmud II were founded between the years 1809-1832 and are currently active as the fused foundations under the General Directorate of Foundations. In this master thesis prepared after research on the eleven waqfs belonging to Sultan Mahmud II, the charters of waqfs found in the archive of the Directorate General of Foundations, specifically in the books numbered 634, 1413, 1414, 1415, 1417 and 1418, the first of which dates back to 13.06.1809 (29.04.1224 of the Hegira) and the last of which dates back to 31.11.1832 (07.07.1248 of the Hegira) are used as resources. In the dissertation we prepared in accordance with the datas existing in the foundation certificate-charter, we revealed the place of Sultan Mahmoud II's foundations in our civilization, trying to explain its establishments purposes, services, revenues, expenditure items, staff recruitments and defined policies and compare with today's corporates.