Seçim sistemleri ve kültür boyutları: OECD ve AB ülkelerinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 498770
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KESER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Seçim Sistemleri, Demokrasi, Kültür Boyutları, Milletvekili Sayısı, Electoral System, Democracy, Cultural Dimensions, Number of Deputies
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Her ülkenin sahip olduğu özellikler farklıdır. Bu farklılıklar birçok alanda kendisini gösterir. Bunlara örnek olarak seçim sistemleri, kültürel yapı, ekonomik yapı, siyasi ve idari yapı, coğrafi yapı gibi özellikler verilebilir. Biz bu farklılıklardan seçim sistemleri ve kültür boyutlarını ele alacağız ve bunlar arasındaki ilişkiye değineceğiz. Mesela seçim sistemlerine göre ülkelerin bazısı çoğunlukçu bazısı nispi ve bazısı da karma seçim sistemini uygulamaktadır. Bir de bu farklılıklardan kültürel özelliklere değineceğiz. Her ülkelerin kendisine özgü bir kültürel yapısı çok uzun yıllar sonra oluşmuş bir kültürü vardır. Kimi ülke kadınsı kimisi erkeksidir veya kimisi bireycidir kimisi toplulukçudur. Bu araştırma ülkelerin seçim sistemlerini, kültürel özelliklerini araştırmak, okuyucu ile buluşturmak ve bilimsel bir kaynak meydana getirmek amacı ile hazırlanmıştır. Bu araştırma, birçok kaynak (makale, kitap…) ve internet yardımı ile hazırlanmıştır. Meta analizi yani, analizlerin analizi yöntemi kullanılmıştır. Nesnel ve objektif bir çalışmadır. Bu çalışmada OECD ve AB ülkeleri yani 41 tane ülkenin kültürel boyutları, seçim sistemleri, nüfusları, milletvekili sayıları ve kişi başına düşen milletvekili sayıları yer alır. Bu araştırmada, sonuç bölümünde de yer aldığı gibi seçim sistemleri ile kültür boyutları ve seçim sistemleri ile kişi başına düşen milletvekili sayısı arasındaki ilişki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Each country has different features. These differences denote themselves in many areas. Examples include electoral systems, cultural, economic, political and administrative structures, and geographical structures. In this study, it is considered the electoral systems and cultural dimensions from these differences and will be referred to the relationship between them. For example, according to the selection systems some are majorities, some are proportional and some are mixed systems. We will also touch on the cultural features of these differences. Each country has its own cultural structure, a culture that has formed after many years. Some are feminine, some are masculine, some are individual, and some are collectivist. This research has been prepared with the aim of investigating the country's electoral systems, cultural characteristics, finding out about them for readers and adding into the literature as a scientific resource. This research has been prepared with many sources (including articles, books ...) and internet. Meta-analysis is used. It is an objective study by an objective perspective. In this study, OECD and EU countries, namely the cultural dimensions of 41 countries, electoral systems, population, deputies and deputies per capita are included. Also, in conclusion, the relationship between electoral systems and cultural dimensions, electoral systems and the number of deputies per capita have been examined.