Çift kariyerli ailelerde yaşanan sorunlar
Problems experienced in double career families
- Tez No: 498772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAZLUM ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çift kariyerli aileler, kariyer planlaması, yaşadıkları sorunlar, sosyal ve ekonomik yaşam, careermanagement, careerplanning, problems they have experienced, social and economic life
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Çift kariyerli ailelerin kariyer planlaması ve bu kariyer planlamasını yaparken yaşamış oldukları sorunlar nelerdir. Yaşanan sorunların hangi alanlarda olduğu, karşılaşılan zorluklar gibi konular incelenmiştir. Çift kariyerli aile bireylerinin, aile içerisindeki yaşadıkları zorluklar, büyük ebeveynler ile yaşadıkları zorluklar, sosyal anlamda karşılaştıkları zorluklar gibi ana konular araştırılarak ele alınmıştır. Bu alanda farklı meslek gruplarında ve aynı alanda çalışan çiftlerle bire bir sohbet ortamında soru formatındaki görüşme formu ile karşılıklı soru cevap şeklinde konuşarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler, görüşmecilerin vermiş oldukları cevaplardan analiz edilerek sunulmuştur. Görüşme yapılan çiftlerin meslek grupları, çocuk sayıları ve aile yapıları belirtilecek şekilde hazırlanmıştır. Bu çalışmada günümüzde çok fazla dile getirilmeyen veya toplumda çok söz edilmeyen çift kariyerli ailelerin büyük sıkıntılar yaşadığı, aile içerisinde ciddi çatışmalar yaşandığına, çocuk bakımında yaşanan sorunlara, sosyal anlamda yaşanan sorunlara, aile ziyaretleri ve günlük yaşamda birçok problemler yaşandığına rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Career management is a proses that takes care of setting career goals, and progression in career, by raising awareness about yourself and the environment. Career development is all the activities and actions that employee sunder take to achieve their career goals during their business life. Career planning is a problem- solving and decision-making process that aims to establish the most appropriate relationship between Employees values and needs, and work experiences and opportunities. In double-working families the work is about a discussion of problems, conflicts, reciprocal reactions and how couples work with the couple in the society, how they should plan their careers, what they should do while they are doing it, what problems they are most likely to have problems with, has been done.